”Stopp och belägg!” Vårdnedskärningar skjuts upp

Upprördheten underifrån har tvingat regionledningen på tillfällig reträtt (Foto: Lena Landar / Pressbild).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

”Vi har sagt det förut och det tål att upprepas: Vi behöver inte färre vårdplatser på Sundsvalls sjukhus. Vi behöver fler.” De upprörda och starka protesterna bland läkare på Sundsvalls sjukhus som regionledningens förslag på nedskärningar av vårdplatser har rört upp har fått politikerna att ta ett steg tillbaka. Beslut i frågan flyttas nu fram från april till juni.

Offensiv berättade i början av mars att regionledningen i Västernorrland har lagt fram förslag på ett ”sparpaket” på 70-80 miljoner kronor. Det är en början på konsultkalkylerade vårdnedskärningar på 500 miljoner kronor för att uppnå regionfullmäktiges krav om en budget i balans 2022.
Förslagen har kritiserats hårt från båda läkarföreningarna i länet. Narkosläkare på Sollefteå sjukhus har protesterat mot att respiratorerna på intensivvårdsmottagningen föreslås monteras bort. Även andra läkare på länets sjukhus har varnat för de allvarliga konsekvenserna som de så kallade ”kostnadsreduceringarna” innebär på överbelagda vårdavdelningar. 

Ansvariga politiker och tjänstemäns argument är kamerala, att plus och minus inte går ihop, men inlindat i kvalitetsargument som att vårdutbudet och tillgängligheten inte kommer att påverkas av ”sparpaketet”, utan bara omorganiseras för att göra arbetet mer rationellt och kostnadseffektivt. 
Men förslaget innebär att 39 vårdplatser tas bort på länets tre sjukhus, varav 19 på Sundsvalls sjukhus. Ökad tillgänglighet? Detta fick specialistläkaren Joakim Eriksson och hans kollegor på Sundsvalls sjukhus att gå i taket och protestera.
”Regionen vill spara pengar genom att stänga vårdplatser på Sundsvalls sjukhus. Vårt enkla budskap är: Det går inte att stänga en enda vårdplats! Redan idag ligger patienter i nästan varenda avdelningskorridor. Redan idag drabbas patienter av vårdskador till följd av detta”, skriver han och 55 andra läkare i en debattartikel. 
Joakim har också mobiliserat protester och motstånd i en namninsamling som stöds av ytterligare ett hundratal läkare. Protestlistan har idag samlat tusentals underskrifter.

Läkarnas och vårdpersonalens ”Stopp och belägg!” har satt press på regionledningen som nu tillfälligt har tvingats bromsa. Kurt Pettersson, biträdande regiondirektör och hälso- och sjukvårdsdirektör, kommenterar i Läkartidningen att de efter att ha tagit del av riskanalyser sett att det ”blinkar rött” för närsjukvårdsområde söder, där Sundsvalls sjukhus ingår. Riskerna för patientsäkerheten bedöms bli för stora. 
Regionen säger nu att de behöver mer tid för att utreda konsekvenserna av sparpaketet och har därför flyttat fram beslutsdatum till den 23-24 juni, dagen före midsommarafton. En tid med helgdagsfirande och semester, då det även utan pandemi är närmast omöjligt att samla till protester, även i en så viktig fråga. 
Men ”Stopp och belägg!” kommer från sjömansspråket och betyder att göra fast repet stadigt med en fästanordning, en ”stoppare”. Kampen mot nedskärningar i vården är fastgjord, beständig och fortsätter.
• Stoppa nedskärningarna i vården.
• Vård efter behov.
• Rusta upp den underfinansierade hälso- och sjukvården.
• Låt de rika betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!