Stoppa Arrivas påtvingade hyvlingar på Pågatågen

Arrivas hot hänger kvar, trots löften om utökad tågtrafik. Facken måste rusta för kommande strid (Foto: kaffeeeinstein / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det privata trafikbolaget Arriva, som bland annat driver Pågatågstrafiken i Skåne, vill tvinga de anställda att gå ner i arbetstid och därmed också lön. Motivet till detta är enligt arbetsgivaren minskat resande på grund av coronakrisen och därmed missade intäkter för bolaget.

Drygt 320 heltidsanställda lokförare och tågpersonal drabbas av denna hyvling av arbetstid och löner. I ett brev till de anställda ville man att de ska ta ställning till att antingen minska arbetstiden och lönen med 20 procent eller bli av med sitt jobb. Arriva ville ha svar innan den 12 oktober.
Svaret från fackledningarna för Seko och ST som organiserar de anställda blev att man gick ut och uppmanade sina medlemmar att inte gå med på Arrivas förslag. 
Ola Brunnström, fackligt förhandlingsansvarig för Seko-klubben, sade i en intervju till tidningen Sydsvenskan: ”Vi uppmanar våra medlemmar att tacka nej. Om Arriva har ont om pengar är de i samma sits som många andra företag. Den bördan bör inte läggas på de anställda”.
Fackklubbarna började också förbereda sig på en konflikt och eventuell strejk för att behålla jobben utan lönesänkningar. På Seko-klubbens digitala stormöte för någon vecka sedan restes krav på strejk från många av medlemmarna. 

Efter att protesterna började fick Socialdemokraterna i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne igenom ett förslag som innebar att Arriva kallades till ett möte med politikerna den 7 oktober. 
Andreas Schönström (S), andra vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden, säger till Sekotidningen: 
– Jag är jäkligt irriterad och tolkar det som att Arriva passar på att i samband med en pandemi försämra arbetsvillkoren för personalen. Och detta trots att Arriva har blivit rikligt kompenserade genom det statliga permitteringsstödet.
Vidare säger han att avtalet som finns mellan Arriva och Skånetrafiken inte ger någon möjlighet för Skånetrafiken/Region Skåne att ställa krav på Arriva som skulle kunna hindra uppsägningarna eller hyvliningen av arbetstid och lönesänkning. Politikerna vill bara veta hur man från Arrivas sida motiverar hoten om lönesänkningar och uppsägningar
Nu har Skånetrafiken flaggat för att man från och med 2021 kommer att utöka tågtrafiken, dock är det oklart hur mycket. Fortfarande hänger alltså Arrivas hot kvar. Så länge hotet om lönesänkningar alternativt avsked kvarstår måste tågpersonalen med fackets stöd fortsätta sin kamp för att ingen ska sägas upp eller tvingas till lönesänkning. 

Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv står helhjärtat på de anställdas och fackets sida i kampen mot de privata tågbolagen. 
• Inga uppsägningar på Pågatågen.
• Inga uppsägningar med corona som skäl.
• Bra och gratis kollektivtrafik till alla i offentlig regi.
• 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!