Stoppa avrättningarna av demonstranter i Iran!

Irans förtryckarregim får inte komma undan med fler hemska mord av demonstranter.

av Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv

Onsdagen den 24 juni rapporterade Iran Human Rights News Agency (HRANA) att Irans högsta domstol har ratificerat dödsdomarna för tre unga demonstranter som arresterades av säkerhetsstyrkorna under protesterna i november 2019.
Bekräftelsen av dödsdomarna tillkännagavs inte officiellt, men bekräftades och meddelades av advokaten för en av de kvarhållna studenterna.
Amir-Hossein Moradi, Saeed Tamjidi och Mohammad Rajabi hade alla dömts till fängelse, piskning och dödsdom av Islamiska revolutionära domstolen (nationell säkerhet, brott mot den allmänna anständigheten och politiska domstolen) i februari.  Efter överklagandet godtog Högsta domstolen beslutet från den islamiska revolutionära domstolen.
Den 15 november tillkännagav den iranska regeringen 300 procents ökning av oljepriset, vilket utlöste massdemonstrationer i 29 av landets 31 provinser.  Protesterna möttes av kraftiga attacker av polisen och det paramilitära revolutionsgardet (Basiji). 

Säkerhetsstyrkorna identifierade och arresterade Amir-Hossein Moradi från övervakningskameror under protesterna i november 2019. Han misshandlades när han greps, och förhördes och hölls i isoleringscell i en månad. 
Han torterades och tvingades agera i den statliga TV-kanalen för att ”erkänna” att han hade satt eld på banker och bensinstationer och skadat offentlig egendom, redan innan rättegång och dom. Moradi och andra tilltalade i ärendet nekades tillgång till advokater under utredningsfasen.
De två andra, Mohammad Rajabi och Saeed Tamjidi, flydde till Turkiet efter att deras vän Moradi arresterades, men arresterades i Turkiet. Trots att de producerade rikliga bevis för att de var i fara efter att ha deltagit i protesterna deporterade de turkiska säkerhetsstyrkorna dem till Iran där de omedelbart arresterades.
De tre tilltalade i ärendet, alla i tjugoårsåldern, har anklagats för anslutning till Mujahedin-e Khalq-organisationen (MEK), som Iran har utsett till en terroristorganisation, men har hela tiden nekat anklagelserna.

Vi kräver:
• Stoppa avrättningarna av de tre demonstranterna!
• Frige alla demonstranter, politiska fångar och fackligt aktiva!
• Ner med den diktatoriska islamiska regimen!

Stockholm den 27 juni 2020

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!