Stoppa den statliga repressionen – Frige Pablo Hasél!

Solidaritetsdemonstration i Bilbao. I hela landet har protester brutit ut mot munkavlelagen och repressionen (Foto: Txeng Meng / Flickr CC).

av Rob MacDonald, Socialisme revolucionari (ISA i Katalonien) // Artikel i Offensiv

Pablo Hasél är en vänsterorienterad rappare som nu ska sitta fängslad i nio månader efter att ha delat antirojalistiska texter. I Katalonien och runt om i den Spanska staten rasar en kamp för hans frigivning.

Fängslandet av Pablo Hasél är den senaste attacken från den skoningslösa spanska staten. Pablos kamp går tillbaka till år 2011, då han sedan dess har blivit konstant trakasserad och gripen för sina åsikters skull.
Sedan han greps den 16 februari har stora protester ägt rum dagligen i framför allt Katalonien, men även i andra delar av Spanska staten. Våldsam polisrepression har satts in mot demonstranterna.
Undertryckande av det fria ordet har en lång lista av offer i den spanska staten. Men repressionen går längre än så, då den riktas direkt emot arbetarklasskampen.
Åklagare började under den ekonomiska krisen 2008-09 plädera för upp till 8 år i fängelse för de som deltog i strejkvaktskedjor. Därefter, i oktober 2017, kunde hela världen följa de brutala attackerna på fredliga röstande i Katalonien och repressionen mot självständighetskampen.

”Ley Mordaza”, Munkavlelagen, som godkändes 2015 har tjänat syftet att åtala journalister som har informerat om polisrepression och att undertrycka protest- och demonstrationsrätten. Den användes för att åtala feministiska aktivister som deltog i strejkvaktskedjor under de feministiska strejkerna 2018-19.
Alla dessa attacker, ofta över relativt små incidenter, visar på den kapitalistiska statens beredskap i att inskränka på och förhindra varje slags politisk kamp som uppfattas som ett hot med den sociala ordning den försvarar och upprätthåller.
Det är ett absolut hyckleri att de försöker tysta röster mot monarkin, samtidigt som de inte lyfter ett finger mot den djupt rotade korruptionen inom denna feodala kvarleva, eller mot regimens representanter som har gjort sig skyldiga till brutala människorättskränkningar. Kritiska artister kastas i fängelse för sin lyrik, samtidigt som den korrumperade tidigare kungen lever i exil i lyx.
Detta hyckleri visas också i EU:s tystnad om attackerna på yttrandefriheten, samma EU som är snabb med att tillrättavisa medlemsländer som inte lyckas foga sig i dess nyliberala regelsystem.

Pablo Hasél reste i samband med protesten i Lleida den 10 februari med rätta kritik mot PSOE/Unidas Podemos-regeringens självbelåtenhet ifråga om den senaste attacken och tog upp behovet av en folklig regering för att förändra samhället.
Den så kallade vänsterregeringen har begränsat sig själv till en del vaga löften om att reformera den lagstiftning som för närvarande bestraffar artister för deras lyrik. Även om vi inte ska bli förvånade över PSOE:s passivitet i denna fråga, då deras ledare för länge sedan slöt upp bakom status quo reser det ändå frågeställningen om hur vi behöver organisera oss för att förändra samhället.
Vi håller med det Pablo Hasél har uttryckt om att det behöver utvecklas en rörelse med en öppet revolutionär karaktär som formas i masskampen på gatorna, på arbetsplatserna och i skolorna. Vi kan arbeta tillsammans på gemensam grund i många frågor, varav en av de mest avgörande är enighet mot den statliga repressionen.

Den brådskande uppgiften är att ena arbetare och unga från samhällets olika sektorer i en ickesekteristisk och demokratisk rörelse för att utveckla ett antikapitalistiskt och revolutionärt socialistiskt program och agerande som möter kampens behov. 
Vi behöver inte bara försvara yttrandefriheten, utan vi måste gå längre och försvara rätten att få vara kreativ, att ha ett meningsfullt arbete och arbetsvillkor och för varje person värdighet nog för att kunna leva givande och fruktbart liv.
Vi behöver för att kunna uppnå detta en fullständig och demokratisk omfördelning av samhällets rikedomar. Vi måste klart och tydligt sätta kampen för ett socialistiskt samhälle på dagordningen.
• Mobilisera, agitera och organisera för frihet för Pablo Hasél och alla de andra offren för statlig censur!
• Försvara den artistiska uttrycksfriheten genom att bygga enighet i kampen mot det kapitalistiska systemet!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!