Stoppa gräddfilerna i vården

De med privat sjukförsäkring får planerad, specialiserad vård långt tidigare än andra (Foto: Paul Björkman).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Coronaepidemin utsätter svensk sjukvård för stora påfrestningar. I Stockholm har man börjat tillämpa ett krislägesavtal med långa arbetstider och högre lön för sjukvårdsanställda. Coronaepidemin är dock inte svensk sjukvårds enda bekymmer. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård ges efter behov och på lika villkor. Det finns på sina håll tvivel om att det är så. Det gäller inte covid-19, utan andra åkommor.

Regeringen gav i januari Vård­analys i uppdrag att utreda risken för att personer med privat sjukvårdsförsäkring går före offentligt finansierade patienter. Nu är rapporten klar. Slutsatsen är att personer med privat sjukvårdsförsäkring får vård snabbare. 

När det gäller planerad specialiserad vård fick i princip alla patienter med privat försäkring ett första besök inom 3-7 dagar och en behandling inom 21 dagar. För den offentlige patienten gällde att hälften fick vänta i över 30 dagar på ett första besök. Skillnaden beror sannolikt inte på olika medicinska behov. 
Cirka 650 000 svenskar har idag någon form av sjukförsäkring. De har vant sig vid förtur till vården och förväntar sig nu särbehandling när det gäller covid-19. Försäkringsbolagen ser sig föranlåtna att upplysa sina försäkringstagare att försäkringen inte gäller covid-19, utan andra sjukdomar. 

På många håll ställs planerade operationer in på grund av coronaepidemin. De med privata försäkringar har trots det ett fortsatt företräde till vård. Det betyder att de tar vårdresurser i anspråk. 
Vi riskerar att skapa parallella vårdsystem som tar mer resurser i anspråk än ett enhetligt system. Hur ett sådant parallellt system fungerar fick vi uppleva under en resa till Sydafrika i höstas. Vi, med vår svenska hemförsäkring, hamnade på ett privat sjukhus med bra resurser. Efter varje undersökning och provtagning kom en person in med en räkning. Det innebär en enorm byråkratiapparat. 

”Behovet” av privata sjukvårdsförsäkringar har vuxit fram eftersom allt fler upplever att sjukvården inte är trygg, att den inte kan ge vad man förväntar sig. Den känslan har vuxit fram samtidigt som den offentliga sjukvården har fått se sina resurser minskas för varje år. 
Nedskärningarna har gjort att de som anser sig ha råd har tecknat en privat sjukvårdsförsäkring. De vill då också ha valuta för pengarna, bland annat genom att kunna gå före i sjukvårdskön. 
Nu, när sjukvårdens resurser utnyttjas över bristningsgränsen, ska ingen kunna kräva företräde. Lagen säger att vården ska ges efter behov och på lika villkor. 
Är man sjuk ska man få högkvalitativ vård vare sig man är arbetslös städare eller en av landets miljardärer. Det kräver mer resurser till vården och ett stopp för gräddfiler. Det ska inte vara möjligt att köpa sig en plats längre fram i vårdkön. 
• Stopp för gräddfiler i vården!
• Vård efter behov!
• För en ordentlig upprustning av svensk sjukvård!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!