Stoppa högerpolitiken – försvara välfärd, arbetsrätt och hyresrätter

av Natalia Medina & Sara Juaniquina

I Sverige har Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet bildat regering på en kompromisslös nyliberal politik. I 73 punkter går de till attack mot arbetarklassen. Det så kallade Januariavtalet är ett historiskt svek och ett frontalangrepp som kommer att slå hårt mot kvinnor.

Skattelättnader och subventioner till de som redan har och nedskärningar och ökade kostnader för oss andra, samtidigt som inkomstklyftorna i modern tid aldrig varit så stora som idag.

Den svenska ekonomin går på högvarv och vi blir belönade med höjda hyror, privatiseringshets, en vård i kris, höjd pensionsålder och sönder­slagna fackliga rättigheter.

Rättvisepartiet Socialisterna är i Stockholm med i 8:e mars-kommittén tillsammans med Ung Vänster, Kvinnoförbundet Sara, Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Revolution, Varken Hora eller Kuvad, Kurdiska Kvinnorådet Amara, Kommunistiska Partiet, Socialistiska Feminister och Allt åt Alla. Mitt i de kalla högervindarna som försöker vända oss mot varandra manar vi till gemensam kamp. Kamp mot högerpolitiken till försvar av välfärd, arbetsrätt och hyresrätt. 

Vi hämtar inspiration och ger stöd till de som redan visar vägen framåt, BB-ockupanterna på Sollefteå Sjukhus, Äldrevårdsupproret i Luleå, Klimatstrejkande ungdomar i Fridaysforfuture, Hamnarbetarna, hyreskämparna med flera. 

Vi stöttar alla de kvinnor som världen runt går ut i strejk den 8 mars. De som kämpar mot de sexistiska, homofobiska och transfobiska högerdespoterna Bolsonaro, Trump, Macri och alla deras gelikar.

Under parollen ”Slå tillbaka mot kvinnohatet – socialistisk kamp mot patriarkatet” samlas vi i Humlegården kl 18.00 i Stockholm för att gå gemensamt till Sergels torg.

Ni una menos – Inte en kvinna till!

I år går 8 marskommitténs demonstration i Göteborg under huvudparollen ”Inte en kvinna till”. Parollen knyter samman kvinnokampen i Sverige med kampen över hela världen som har utmanat patriarkatet och de förtryckande strukturer som råder.

Inte en kvinna till är parollen från Latinamerika (Ni una menos) som har stått i fronten i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Den har tagit täten i den globala kvinnoradikaliseringen med strejker och massiva demonstrationer. Allt fler har blivit en del av motståndet internationellt.

Parollen ”Inte en kvinna till” möjliggör för varje ingående rörelse att koppla an sina paroller. Hyresgästföreningen kommer att gå bakom parollen ”Inte en kvinna till ska drabbas av hemlöshet”, Svenska kvinnors fredsförbund bakom ”Inte en kvinna till ska drabbas av krig och imperialism”, och Rättvisepartiet Socialisterna bakom ”Inte en kvinna till på osäkra anställningar”. 

Årets 8 mars sker mot bakgrund av och inspirerat av abortkampen på Irland – där abort upp till tolv veckor vanns efter inspirerande gräsrotskamp i maj ifjol – och i Argentina med krav på kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. 

Vi demonstrerar även i solidaritet med kvinnor i spanska staten där förra årets våldtäktsdomar emot bland annat ”vargflocken”, la manada, fick hundratusentals att ta till gatorna. Spanien har även varit scenen för enorma kvinnostrejker, särskilt på 8 mars där miljontals strejkade ifjol.

I Indien har den största kvinnoprotesten någonsin ägt rum i landet där mellan tre och fem miljoner kvinnor ställde sig som en mur tvärs över landet i kampen för jämlikhet. 

I USA har lärarfacken haft massiva strejker för att öka lärartätheten och för högre löner, strejker som till största del är ledda av kvinnor.

Slut upp på demonstrationen i Göteborg, 8 mars kl 17.30 på Gustav Adolfs torg och bli en del av det internationella motståndet!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!