Stoppa höjningen av SL-kortet

Ammar Khorshed (RS) var en av flertalet som greppade micken för att säga nej till höjt SL-kort (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

Torsdagen den 10 oktober höll Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister ett torgmöte mot den makabra höjningen av SL-kortet – ett månadskort kommer efter årsskiftet att kosta 930 kronor!

Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister kallade till ett torgmöte innan höjningen blev känd, eftersom vi menar på att en avgiftsfri, kraftigt utbyggd och tillgänglig kollektivtrafik är ett nödvändigt botemedel mot massbilism – mot klimatkris och miljöskandaler.
Häpnadsväckande nog deklarerade det grönblåa styret i Stockholm ett klimatnödläge på samma dag som det blev klart att SL-kortet höjs med 40 kronor och snart kommer att vara över tusenlappen. Samma partier som höjer SL-kortet. 
Det enda trovärdiga hade varit att sänka priset på SL-kortet, och det som hade motsvarat ett klimatnödläge hade varit gratis SL-kort. Hur kan de ens med att kalla sig ”gröna”?

Talade gjorde bland andra Natalia Medina från Bad Art och Ammar Khorshed som jobbar med kollektivtrafikutveckling på landstinget. Ammar tog upp om hur bland annat Schweiz har infört gratis kollektivtrafik, samt om Avesta och Kiruna i Sverige som redan har det. 
Natalias poesi gav uttryck för hur nedtrampad man känner sig av de som bestämmer. 
Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd och Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge gav erfarenhet från tidigare kamper då protester åtminstone tillfälligt stoppat höjningen av SL-kortet.
Även Elin Gauffin och Robert Bielecki från RS talade om behovet av enad kamp mot den förda högerpolitiken.

Om priset på ett SL-månadskort hade följt konsumentprisindex (den privata konsumtionens prisutveckling) från mitten av 1970-talet hade priset legat på strax över 300 kronor idag. Istället har det skjutit i höjden.
Privata utförare som MTR, som kontrollerar tunnelbana, pendeltåg, städ med mera i Stockholms kollektivtrafik, tjänar storkovan på resenärerna. Uppskattningar gör gällande att de gör en vinst på över 200 miljoner kronor per år, pengar som borde gå till kollektivtrafikens tjänst, men istället går till privata fickor. Bara på tunnelbanan gjorde MTR en vinst på 110 miljoner kronor år 2017.
Kollektivtrafiken i Sverige är en bland världens mest avreglerade, vilket möjliggör rovgiriga profitörers plundring av den.

Att man höjer priset är också en klassfråga på fler sätt än ett, vilket bland annat Dagens Nyheter belyste genom ett besök och intervjuer på Rättvisepartiet Socialisternas partilokal. De som behöver SL-kortet mest är de som bor långt ifrån staden i ytterförorter, som behöver SL-kort för att kunna ta sig till jobbet, till skolan, med mera. Det är de som får betala det högsta priset för högerstyrets vansinniga höjning.
Det är också i ytterförorter som de mesta och värsta nedskärningarna på kommunal och offentlig verksamhet sker, där välfärden är satt på svältkur och där trångboddheten är som värst. Det krävs en total kursomläggning – inte denna omvända Robin Hood-politik, där man tar från låginkomsttagare och ger till de rika. Behoven måste styra, inte vinstintresset för de rika.

”Bra att ni kämpar”, ”Jag skriver gärna under mot höjt SL-kort” och ”Helt rätt att någon säger emot, det är vansinnigt att höja priset” var blott några av alla de kommentarer vi fick vid den ständiga kön till vårt bokbord. Att det kokar av missnöje står klart.
Men nu måste vi fortsätta organisera ett motstånd om vi ska kunna stoppa höjningen.
Om du vill komma med i den socialistiska kampen mot höjda SL-kort, för en planet det går att leva på för alla och mot kapitalismens utsugning – hör av dig till rs@socialisterna.org eller via vår Facebooksida.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!