Stoppa Israels bombningar!

2006-07-26 19:41:00
Staten Israels massiva bombningar mot Libanon och Gaza är ett ohyggligt övergrepp. De döda räknas i hundratal, de skadade i tusental. Enligt FN är 750 000 libaneser på flykt. Bristen på mat, vatten och medicin blir alltmer akut. Hjälp har svårt att nå fram, eftersom Israel har bombat sönder vägar, broar, flygplatser samt blockerat hamnarna.

Staten Israel motiverar sig med kampen mot terrorism. Men det är ohållbart att försvara det Israel nu gör med detta argument. Terror är fel metod. Hizbollahs raketattacker mot bl a civila israeler är inte rätt. Det går inte att försvara kidnappningar och mord på israeler. Men det Israel genomför, i detta ögonblick, saknar varje form av proportion och måste betecknas som statsterrorism. Detta innebär terror, från staten Israel med dess väldiga militära resurser, mot miljoner civila i Libanon och Gaza.

Befolkningen i Libanon tvingades genomleva 15 år av inbördeskrig, ett krig i vilket 150 000 dog. Barn föddes, växte upp och dödades, utan att någonsin uppleva fred. Det mödosamma återuppbygget av Libanon, som därefter skett, har nu snart utraderats. Men denna gång förstörs Libanon inte under en period på 15 år – utan på 15 dagar. Detta genom staten Israels massiva terrorbombningar av Libanons infrastruktur.

Statsterrorism

Att Israel får utöva statsterrorism, och kollektivt bestraffa folken i Libanon och på Gaza, utan att det s k "världssamfundet" reagerar, är en skam utan motstycke! Den svenska regeringen utgör inget undantag. Ryggradslöst sluter man upp bakom USA och EU. Återigen bevisas att när viktiga ekonomiska och strategiska intressen står på spel (olja och politiskt inflytande), då väger mänskliga rättigheter väldigt lätt för västvärldens kapitalistiska regeringar.

Den omedelbara bakgrunden till den massiva statliga terror som Israel nu utövar är den överväldigande segern för Hamas i det palestinska valet i januari. Valet var en stor prestigeförlust för USA och Israel. Det vinnande partiet var nämligen ett islamistiskt parti (Hamas) samtidigt som valet, enligt alla bedömare, var demokratiskt. I detta läge fanns två alernativ för USA, Israel och EU. Att acceptera de nya förutsättningar som det palestinska valresultatet innebar. Eller bestraffning. Man valde det senare.

Först ströps därför palestinierna ekonomiskt. Nya Hamas-regeringen kunde inte betala ut löner. Sedan kom den militära terrorn. Staten Israel har mördat ledare för Hamas, arresterat stora delar av regeringen och parlamentet för att just nu bomba sönder Gaza och Libanon. Detta har inte skett av omsorg av ett antal kidnappade soldater och bosättare. De massiva bombningarna är en maktens demonstration. Den ska visa att det är Israel, och dess sponsor USA, som sätter dagordningen i denna oljerika del av världen.

Varken Hamas eller Hizbollah

Vi stöder varken Hamas eller Hizbollah. De judiska israelerna har rätt till ett tryggt liv i en egen stat. Men det palestinska folket har, även de, rätt till en egen stat. Och på vägen till en sådan måste de kunna rösta fram den regering de själva önskar. Det viktigaste, just nu, är att den systematiska förstörelsen av Libanon och Gaza måste upphöra.
Stoppa Israels bombningar!

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund
Patrik Brännberg

Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!