Stoppa kommersialiseringen – välfärden är vår

2018-08-29 16:52:43

foto: Arne Johansson
Plundringen av välfärden måste omedelbart stoppas.

En imponerande mängd kända debattörer talade inför ett hundratal åhörare på Åsö torg i söndags då nätverket Gemensam Välfärd arrangerade manifestationen ”Välfärden är vår!” med Rött Forum som en av medarrangörerna. På mötet hölls tal om allt från kommersialiseringen av vård, skola, omsorg, kollektivtrafik och bostäder till de stora bristerna i pensioner, LSS och sjukförsäkringar. 

Bland de 14 forskare, personal, kulturarbetare och representanter från olika områden som talade var gästprofessorn Göran Dahlgren vid Liverpool University och författaren John Lapidus, som båda också har gett ut nya böcker om konsekvenserna av vårdens kommersialisering och den skrämmande utvecklingen av privata sjukförsäkringar som ger allt fler välbeställda en gräddfil förbi vårdens köer. 

Skoldebattören Sten Svensson, läkaren Roya Hakimnia, Lina El Yafi från Seko:s lokalbaneklubb, Malin Ackerman från Landsstormen och Inger Björk från Klimat­sverige var några av de andra. 

Arne Johansson talade för Rött Forum om hur världens största riskkapitalbolag Blackstone genom uppköpet av D Carnegie & Co snabbt har etablerat sig som den ledande privata fastighetsägaren i Stockholmsområdets och Mälardalens miljonprogramsområden, vilket nu också har uppmärksammats av FN:s särskilda representant för rätten till bostad (se ”Återta kontrollen från Blackstone”). ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!