Stoppa kriget i Georgien

2008-09-01 12:15:53
När detta skrivs har kriget i Georgien gått in på sin andra vecka. Trots formell vapenvila och löften om tillbakadragande är ryska trupper kvar och alla stridsfrågor är olösta.

Kriget i Georgien har gett ännu ett brutalt besked att den nuvarande världsordningen präglas av våld och instabilitet samt militarism och ökade motsättningar mellan de imperialistiska makterna.

I krigets spår hotar också en ökad militarisering av Östersjöområdet. USA:s beslut om att installera en robotsköld i Polen ökar spänningen och osäkerheten än mer.
Väst har kritiserat Ryssland, och i viss mån även Georgiens regim, som backas upp av bland andra  USA. Inte minst USA-imperialismen vill militärt ringa in det uppåtstigande  kapitalistiska Ryssland.  

Men samtidigt som ledarna i väst gnisslar tänder och ett nytt modernt kallt krig utvecklas ökar exempelvis EU:s beroende av ryska energileveranser. Idag har minst 300 Sverigerelaterade företag och alla svenska storbanker har verksamhet i Ryssland.
För ledarna i väst väger Rysslands olja och gas  tyngre än människors lidande i krigsområdet.
EU har trots kriget ännu inte gett upp hoppet om ett avtal som ska utgöra grunden för ett nytt strategiskt partnerskap med  Ryssland.

Bara om arbetarna och de fattiga enas i en gemensam kamp mot härskarna i både Kreml och USA-vänliga regimer som Georgiens kan fred skapas och framtiden byggas.
Det är socialisters svar på den nationalism och krigshets som de styrande i Ryssland och Georgien piskar upp, vilket framgår av det uttalande som CWI i Ryssland gjorde när kriget bröt ut.
Offensiv publicerar detta uttalande tillsammans med en kommentar om Georgienkriget och Sverige.
Offensivs redaktion 19 augusti 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!