Stoppa kriget mot Gaza

IDF-soldater i Gaza. Antalet döda i Gaza är officiellt 30 000, men det verkliga antalet beräknas vara mycket högre. Myndigheterna i Gaza uppger att antalet skadade är 68 000. (Foto: CC BY-SA 3.0)

Av PER-ÅKE WESTERLUND // Artikel i Offensiv

Omedelbar och permanent vapenvila NU är huvudkravet i demonstrationerna världen runt till stöd för Gaza. Men Israels regering och militär fortsätter bombningarna av Rafah och planerar markanfall mot de 1,5 miljoner flyktingarna i staden.

Döden och lidandet i Gaza är obeskrivligt. De som har tvingats fly 2-3 gånger och bor på gatan eller i tält i Rafah utsätts nu för bombningar, samtidigt som svält och sjukdomar breder ut sig. Den israeliska staten och landets högerextremister stoppar det begränsade antalet långtradare med förnödenheter. Bilder på Al-Jazeera visar israeliska soldater som skjuter på gazabor som försöker få tag på mjöl. Nassersjukhuset i Khan Younis, det sista fungerande riktiga sjukhuset, är utan både vatten och el. Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat att det inte längre fungerar.
Det officiella antalet döda i Gaza närmar sig 30 000, men det verkliga antalet beräknas vara mycket högre. Myndigheterna i Gaza uppger att antalet skadade är 68 000.

Förhandlingarna mellan spionchefer och regeringsfolk från USA, Israel, Qatar och Egypten – som alla har blod på sina händer – beskrivs efter helgen den 17-18 februari inte längre som lovande. Halva löften om vapenvila på mellan en och sex veckor har inte blivit verklighet. Istället säger Bidenregeringen att USA återigen ska lägga in veto i FN mot en resolution om vapenvila. Washington har också skickat nya stora leveranser av bomber till Israel.
Netanyahu och andra israeliska ministrar säger att massakern kommer att fortsätta. Det senaste budet är en offensiv samtidigt som ramadan inleds den 10 mars. Biden oroas av offensiven, eftersom hans stöd till Israels militär vänder opinionen i USA och internationellt mot honom och mot USA-imperialismen. Han vädjar därför om en temporär vapenvila, utan att vara emot kriget mot civila.
För Netanyahu handlar det om att behålla den högerextrema regeringsalliansen med hjälp av kriget. Inne i Israel växer kravet på nyval och att gisslan ska friges. Även protester för ett slut på Israels krig och ockupation organiseras, där Socialistiska Kamprörelsen (Socialistiskt Alternativs systerorganisation) deltar.
Hotet om ett utvidgat regionalt krig har inte minskat. Israels armé har trappat upp missilanfallen mot Libanon, och både USA och Israel har attackerat mål i Irak och Syrien. Iranstödda miliser har utfört en rad attacker mot USA-baser i Irak.

Kriget och bomberna mot Gaza är nu det längsta och värsta någonsin. De är ett resultat av kapitalismens och imperialismens utveckling i Mellanöstern och globalt. Ingen av makthavarna på någon sida har någon lösning eller väg framåt.
Massdemonstrationerna världen över måste kräva omedelbar och permanent vapenvila. Palestinas invånare ska ha makten att bestämma sin egen framtid. I Israel behövs kamp mot regeringen, alla högerpolitiker, kriget, ockupationen och belägringen. Det behövs en antikapitalistisk, antiimperialistisk internationell rörelse – för arbetarstyrd demokratisk socialism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!