STOPPA KRIGET MOT GAZA

(Foto: Natalia Medina)

Efter mer än ett halvårs krig är Gaza den just nu dödligaste platsen för civila i världen. Mer än 33 000 människor har dödats, merparten kvinnor och barn. Svält används som ett vapen i den israeliska kapitalismens folkmordsliknande krig mot Gaza.
Kriget mot Gaza har mötts av stora protester världen över och det finns en växande ilska mot alla regimer som samarbetar med Netanyahus högerextrema regering.
Hamas reaktionära attack mot civila i Israel den 7 oktober gav Netanyahus högerextrema regering en ursäkt för kriget mot Gaza.
Kriget har dock inte ökat Netanyahus popularitet, och under de senaste veckorna har jättestora demonstrationer genomförts i Israel för att få hem gisslan och nyval i höst.

Kriget mot Gaza har förändrat världen och blivit till en ny kris för USA-imperialismen. Det är skälet till att Bidenadministrationen har känt sig tvungen att föra fram kritik, samtidigt som USA har fortsatt att skicka vapen till kriget.
”Biden har befogenhet att begränsa alla utländska vapenleveranser, även sådana som tidigare har godkänts av kongressen. Han är dock långt ifrån att stoppa vapenleveranserna till Israel, utan driver nu på om 14 miljarder dollar i ytterligare vapenstöd till landet och USA:s militära operationer i Mellanöstern”, kommenterade New York Times den 6 april.
Även Sveriges blåbruna regering har gett sitt stöd till kriget.
USA-imperialismen och dess huvudrival, den kinesiska imperialismen, och deras respektive allierade i området, vill förhindra att utvecklingen mot ett storkrig blir ohejdbar. Men om Israels regering trappar upp kriget mot Gaza med en markinvasion av Rafah och/eller följer upp den dödliga attacken mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus med nya liknande attacker kan det bli starten på en serie av händelser som sätter hela Mellanöstern i brand.

En massiv attack mot Rafah skulle vara ett blodbad och innebära att en redan oemotsvarad humanitär katastrof fördjupas, vilket skulle få omfattande och långtgående följder globalt, särskilt i Mellanöstern. I flera länder, bland annat Jordanien där drygt hälften av befolkningen är palestinier, skulle krigsmotståndet snabbt kunna bli till massrevolter.
Sedan den 24 mars har Jordanien skakats av dagliga protester mot kriget. Dessa har tenderat att växa trots regimens motstånd. Även exempelvis al-Sisis diktatur i Egypten, som i år har fått mångmiljardbelopp i dollar av Väst och Förenade Arabemiraten för att kunna sitta kvar, skulle skakas och en kil skulle slås in mellan USA och dess andra allierade i området, som under lång tid skulle vara tvungna att avbryta sin ”normalisering” med Israel.

Det är mot den bakgrunden som USA-imperialismen nu försöker pressa Netanyahu till att inte gå vidare med sina krigsplaner, utan istället ingå en ny vapenvila. Men Netanyahu, som ser fortsatt krig som en möjlighet till politisk överlevnad, har dock hittills (den 9 april) vägrat att gå med på en ny vapenvila, utan hävdar att datumet är satt för en markinvasion av Rafah. De närmaste dagarna kan bli avgörande.
Ingen av makthavarna på någon sida har dock någon verklig lösning eller väg framåt till palestiniernas rätt till nationellt självbestämmande – en egen stat – och fred.
Det är genom en gränsöverskridande organisering och masskamp för en socialistisk förändring i Israel, ett socialistiskt Palestina och en frivillig socialistisk federation i Mellanöstern som alla folks självbestämmanderätt och ett liv i trygghet kan säkras.

SOCIALISTISKT ALTERNATIV OCH OFFENSIV SÄGER:

• Stoppa kriget mot Gaza – omedelbar och permanent vapenvila! Nej till ockupation, blockad och belägring.

• Nej till Västimperialismens stöd till kriget, inklusive den svenska regeringens stöd och militarism.

• För demokratisk organisering och massiv arbetarkamp underifrån på båda sidor mot krig, terror, förtryck och korrupta styren.

• En demokratisk och socialistisk palestinsk stat och en socialistisk samhällsomvandling av Israel som en del av en demokratisk, socialistisk federation i Mellanöstern, skapar de förutsättningar som krävs för att göra slut på ockupation, förtryck, fattigdom och krig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!