Stoppa kriget mot Gaza – vapenvila nu!

Demonstration i Stockholm den 7 januari, som samlade uppåt 1 500. På lördag den 13 januari är det nya demonstrationer världen runt (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter mer än tre månaders krig har Gaza lagts i ruiner. I Gaza råder en humanitär kris av apokalyptiska proportioner.

–Gaza har blivit obeboeligt. En plats för död och förtvivlan. Invånarna står inför de högsta nivåerna av livsmedelsosäkerhet som någonsin har noterats och svält hotar runt hörnet, larmade FN:s humanitära chef Martin Griffiths i förra veckan.
Mer än 23 000 människor, 1 procent av Gazas invånare, har dödats sedan den israeliska armén inledde sitt blodiga hämndkrig. Merparten av krigets offer har varit kvinnor och barn. Nästan 9 av 10 – 1,8 miljoner människor – har tvingats på flykt till områden i centrala och södra Gaza som nu utsätts för intensifierade bombangrepp och artillerield.
”Det fanns hopp om att det skulle ske en nedtrappning, men vi ser en ökning av luftangreppen. Människor är instängda på denna lilla landremsa och väntar på att dö.
Under natten såg vi pågående och konstant artilleribeskjutning, särskilt i den södra delen av Khan Younis. Detta är mycket nära Rafah. Vi kunde höra varenda flygattack”, rapporterade Al Jazeera från Rafah (gränsövergången mot Egypten) i södra Gaza. På detta lilla område trängs mer än en tredjedel av Gazas befolkning – och snart hälften.

Samtidigt trappar den israeliska regimen upp sin krigs- och svältpolitik gentemot den palestinska befolkningen på Västbanken.
Minst 340 har dödats på Västbanken sedan kriget inleddes som svar på Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Den israeliska krigsregeringen håller också inne skatteinkomster till Västbanken, och mer än 150 000 palestinska arbetare hindras från att fortsätta sina jobb i Israel.
Men enligt den svenska regeringen och USA-imperialismen, som ständigt skickar nya vapen till den israeliska regimen, är denna blodiga hämndmassaker ett ”försvarskrig”.
Över hela världen fortsätter protesterna mot kriget och för en omedelbar, permanent vapenvila. På lördag är det en ny global protestdag, och den antikrigsdemonstration som arrangeras den dagen i Israel blir sannolikt den hittills största.

Det finns ingen lösning på kapitalistisk grund.

Med det fortsatta kriget ökar också risken för ett storkrig i Mellanöstern, och nyligen hotade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med ett krig mot Libanon för att ”om möjligt rädda sin framtida politiska karriär”, enligt Washington Post den 7 januari.
De israeliska morden på Hamasledare i Libanon och attackerna mot mål i Syrien ökar krigsrisken. Den militära uppladdningen i Röda havet, dit en USA-ledd styrka har skickats för att ”skydda och rädda (världs)handeln”, har förvandlat området till en krigszon.
Kriget mot Gaza har raserat de förhoppningar som tidigare fanns om att den bräckliga vapenvilan i Jemenkriget skulle följas av fredsförhandlingar.
Houthirörelsen, som kontroller stora delar av Jemen, har efter attackerna mot lastfartyg med destination Israel vunnit ökat stöd i landet och nya rekryter. Attacker från den USA-ledda koalitionen har sannolikt fått samma effekt.

Även om de imperialistiska supermakterna – USA och Kina – förenas i en strävan att dämpa risken för en eskalering och sätter press på sina allierade kvarstår det faktum att riskerna för ett mer omfattande krig inte kommer att minska så länge som Israel bombar och belägrar Gaza.
Det alltmer spända läget vid gränsen mellan Israel och Libanon och i Röda havet jämte varje attack i Syrien, Irak eller Iran ”utgör ett hot mot den regionala stabiliteten. Om man ser till helheten formas en bild av att Mellanöstern står på randen till ett större krig”, varnade brittiska BBC i en analys i tisdags.
Till det redan spända läget ska läggas de planer som den israeliska regimen och USA-imperialismen har dragit upp om Gaza efter kriget. Det är planer för fortsatt belägring, stegrat förtryck och nya krig.

Det är inte genom uppgörelser mellan regimer som har blod på sina händer och där villkoren dikterats av imperialismen som vägen till Palestinas befrielse kan öppnas. Det finns ingen lösning på kapitalistisk grund. Det är genom gränsöverskridande organisering och masskamp för en socialistisk förändring som alla folks självbestämmanderätt och ett liv i trygghet kan säkras.

SOCIALISTISKT ALTERNATIV OCH OFFENSIV SÄGER:
• Stoppa kriget mot Gaza. Nej till ockupation, blockad och belägring.
• Nej till Västimperialismens stöd till kriget, inklusive den svenska regeringens stöd och militarism.
• Solidaritet med alla civila offer för krig och terror.
• För demokratisk organisering och massiv arbetarkamp underifrån på båda sidor mot krig, terror, förtryck och korrupta styren.
• En demokratisk och socialistisk palestinsk stat och en socialistisk samhällsomvandling av Israel som en del av en demokratisk, socialistisk federation i Mellanöstern, skapar de förutsättningar som krävs för att göra slut på ockupation, diskriminering, fattigdom, exploatering och krig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!