Stoppa kuppförsöket mot Kshama

Kshama har kämpat så konsekvent för arbetare och förtryckta under sina sju år i ämbetet – just därför hatar högern henne (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

av Hannah Swoboda, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Den 1 april ställde sig Högsta domstolen i delstaten Washington på högerns sida i försöket att avsätta Seattles valda fullmäktigeledamot och Socialist Alternative-medlem Kshama Sawant. Rättens beslut att godkänna avsättningskampanjen ger grönt ljus för den att gå vidare med att samla in namn för en återkallningsröst i en framtida röstsedel. Denna dom är politiskt laddad och helt orättvis. Det är ett naket försök att kriminalisera protester, vilket skapar ett farligt prejudikat.

Näringslivet och högern försöker avsätta Kshama för hennes roll i att leda rörelser som vinner historiska segrar för arbetare och marginaliserade. 
Hon var spjutspetsen i den framgångsrika kampen som gjorde Seattle till första stad att införa 15 dollar i timmen i minimilön; första staden i hela landet att förbjuda tårgas, gummikulor och andra ”folkmassakontrollsvapen”; hyresgästlagar som har gett hyresgäster ökade rättigheter; och i att beskatta storbolaget Amazon för att finansiera billiga bostäder och Green New Deal-program.
Det är just därför att hon har kämpat så konsekvent för arbetare och förtryckta under sina sju år i ämbetet som miljardärerna, högern och det politiska etablissemanget vill få bort henne med alla till buds stående medel. 

Alla tre punkter som upprätthålls av Högsta domstolen attackerar Kshama för att stödja proteströrelser som Black Lives Matter och Tax Amazon-rörelsen – vilket var exakt det hon valdes till att göra av Seattles väljare. 
Avsättningskampanjens första punkt attackerar Kshama för att ha deltagit i en protest i bostadsområdet där borgmästaren Jenny Durkan bor, dit hon var inbjuden av offer till polisens dödliga våld. 
Marschen organiserades som ett svar på den brutalitet som demonstranter utsattes för under BLM-rörelsen, som Durkan har tillsyn över, och brist på rättvisa för de 28 som har dödats av polisen i Seattle sedan 2011. Kshama ”ledde” inte protesten, som oärligt påstås, men talade dock på protesten i solidaritet. 
Den andra punkten hävdar falskt att Kshama bröt mot lagen när hon hjälpte till i att organisera ett maskerat entimmes långt BLM-stormöte i Seattles stadshus under förra sommarens historiska rörelse. Detta stormöte lade grunden till landets första förbud mot tårgas och andra ”folkmassakontrollsvapen” följande vecka. Domstolen dömde chockerande att detta antirasistiska möte ”inte angick staden”. 

Den tredje punkten handlar om Kshamas ledarskap i att bygga upp kampen för den historiska beskattningen av Amazon. 
Avsättningskampanjen hävdar att hon på ett olämpligt sätt använde stadens resurser genom att vara en av värdarna för ett massdemokratiskt Tax Amazon-möte i januari som bland annat diskuterade om att lansera ett omröstningsinitiativ för att beskatta storföretagen. 
Tax Amazon gick inte vidare med initiativet förrän två månader senare och frågan gick till slut inte ens till vallokalerna eftersom rörelsen skapade ett sånt enormt tryck att stadsfullmäktige tvingades lagstifta om det i juli 2020.
Domen skapar ett väldigt farligt prejudikat och kriminaliserar i praktiken valda representanter från att hjälpa till att bygga rörelser.

Att bygga rörelser och tala på protester är inte brott, men makthavarna vill ändra på detta.

När avsättningskampanjen för fram dessa punkter hävdar de oärligt att alla dessa saker som Kshama gjorde för att hjälpa till att bygga upp BLM- och Tax Amazon-rörelserna är olagliga. I en öppet rasistisk attack mot rörelsen hävdar de också att Kshamas stöd till BLM ”främjar laglöshet”. 
Kshama har inte brutit mot några lagar, men delstaten Washington återkallelselag kräver inte att det ens bevisas vara sant. Kshama har heller inte fått lov att försvara sig i rätten mot dessa oärliga påståenden. 
Att bygga rörelser och tala på protester är inte brott, men makthavarna vill ändra på detta, vilket innefattar att försöka bli av med landets mest progressiva folkvalda representant. Samtidigt har 81 lagförslag runtom i USA introducerats som försöker kriminalisera protester.
Även om rättens beslut är helt orättvist bör det inte komma som en överraskning. Liksom polisen har rättssystemet under kapitalismen alltid använts av kapitalistklassen för att behålla sin makt.
Lagar under kapitalismen skrivs av och för de väldigt förmögna, och upprätthålls av politiken. I den grad som lagar gynnar arbetarklassens intressen är det ett resultat av organiserad kamp för bättre villkor.

Vi ser detta tydligt då nästan alla offer för polisbrutalitet aldrig får någon rättvisa under det rådande rättssystemet. George Floyds mördare Derek Chauvin fanns skyldig till alla åtalspunkter, vilket var resultatet av den största proteströrelsen i USA:s historia.
Utan pressen från en massrörelse hade det politiska etablissemanget troligtvis friat Chauvin.
Att Högsta domstolen dömt till avsättningskampanjens fördel skapar ett farligt prejudikat eftersom det är en attack på den livsnödvändiga rätten till att protestera. Om kampanjen är framgångsrik kan det öppna dammluckorna för ökad repression mot våra rörelser.

Det är ingen slump att detta kommer när en era av revolt börjar uppstå globalt. Som svar på kapitalismens fördjupade kris organiserar sig arbetare. Ifjol exploderade världen i ilska mot det brutala mordet på George Floyd och demonstranter i över 60 länder på alla kontinenter tog till gatorna för att kräva ett slut på den rasistiska polisbrutaliteten.
De senaste åren har vi sett kamp mot åtstramning, förtryck, mäns våld mot kvinnor, klimatförändringar, och mycket mer explodera i länder som Chile, Indien, Libanon, Hongkong, Ecuador, Ryssland, Myanmar och många fler platser.
Arbetare i USA börjar återuppbygga arbetarrörelsen som systematiskt monterades ner för årtionden sedan. Miljardärerna och högern försöker desperat krossa alla försök till att kämpa tillbaka, nu genom att försöka avsätta landets enda folkvalda marxist och öppna upp för ökat förtryck mot arbetarrörelser. 
Det är nu avgörande att arbetare ansluter till kampen för att försvara Kshama, inte bara i Seattle utan i hela landet. Allt fler söker efter våra lösningar på misären pådyvlat av covid-krisen, recessionen, klimatförändringar, och så många andra problem som skapas av det kapitalistiska systemet. Och vi har inte råd att förlora en av de mest effektiva kämparna för en bättre värld.

Den rika eliten ger enorma ekonomiska bidrag till att avsätta Kshama, liksom de gjorde i omvalskampanjen 2019. Avsättningskampanjen förlitar sig på ett stadigt stöd från ultrarika donatorer, inkluderat medlemmar från tre av de fem miljardärsdynastierna i Washington.
Vi kommer aldrig kunna spendera mer än miljardärerna, men vi kan besegra deras försök att avsätta Kshama Sawant genom att bygga en kraftfull gräsrotskampanj, precis som när vi fick Kshama omvald 2019. 
Våra rörelser kan besegra miljardärerna eftersom när arbetande människor går samman är vi tusentals gånger fler än de rika och makthavarna. När vi organiserar oss kan vi övervinna storföretagens pengar, näringslivets medieattacker, de avlönade dörrknackarna och alla deras lögner. Den mäktiga kampanjen till Kshamas försvar växer hela tiden!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!