Stoppa mördandet på Sri Lanka

2006-11-15 14:09:55
En parlamentsledamot på Sri Lanka, Nadarajah Raviraj, mördades på öppen gata fredag morgon den 10 november, när han var på väg hem från ett morgon-TV program. En av hans fyra livvakter sköts också till döds.

Dödsskvadroner har de senaste månaderna mördat och attackerat tamiler och de som försvarar tamilernas rättigheter i huvudstaden Colombo. Att dessa grupper kan mörda en känd parlamentsledamot bevisar att de får skydd av staten.
Detta mord är ett politiskt dåd, i linje med åsikterna hos rasistiska grupper inom regeringslägret.

Politiska motiv

Nadarajah Raviraj var tamil (minoritetsbefolkningen på Sri Lanka) och representerade Jaffna i parlamentet. Den senaste månaden har han varit aktiv i Civil Monitoring Committee, en kommitté som tydligt och modigt protesterat mot politiska mord och försvinnanden.
Kommittén är ett initiativ för fred, mot rasistisk uppsplittring. Andra ledare inom kommittén hotas nu, särskilt Siritunga Jayasuriya, ledare för United Socialist Party (CWI på Sri Lanka). USP har under lång tid byggt stöd för ett arbetarsvar på tamilernas kamp för sina rättigheter, en lösning som skulle gynna alla arbetare och fattiga, både tamiler och singaleser (majoriteten).
Morden och attackerna är försök att blockera alla steg mot fred. De bereder väg för fullskaligt krig och ytterligare politiska mord.
USP och den civila kommittén har deklarerat att de fortsätter och trappar upp sin kamp efter mordet. Denna kamp förtjänar allt stöd.

Per-Åke Westerlund


Skriv protest-epost till Sri Lankas president Mahinda Rajapakse: gosl@presidentsl.org.
Kräv:
  • Stopp för mördandet,
  • Regeringens stöd och skydd av dödsskvadronerna måste upphöra,
  • Slut på kriget – försvara tamilernas rättigheter.
Förslag till protestbrev på engelska kan fås från Offensivs redaktion.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!