Stoppa nedskärningarna på Haninges förskolor

RS i Haninge kommer göra allt för att stoppa nedskärningarna (Foto: CC0).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

I ett utskick från cheferna till förskolans anställda i Haninge förvarnas om nya besparingsåtgärder:
”Vi kommer inte kunna ha den extra pedagogtid som vi haft på flera av våra avdelningar utan vi ser över och vänder på varje pedagogtimme. Vi kommer inte ta in vikarier i första läget utan vi kommer omfördela pedagoger och barn mellan våra avdelningar och förskolor vid behov.”

Förskolläraren Ida von Rosen i Haninge kommun säger:
– De som drabbas när den extra pedagogtiden dras ned är de barn som har behov av särskilt stöd. I förskolan är det rätt vanligt att barn inte har fått diagnoser än, eftersom de är rätt så små. De har däremot samma sorts svårigheter med skillnaden att de inte får extra resurser. Och de barnen hamnar i kläm när de inte får det stöd de har rätt till.
– Samtidigt känner många pedagoger att de inte räcker till, att de har mer att göra men mindre tid. Fler kan bränna ut sig, varnar Ida von Rosen.

Den av Haninge kommun satta barnpengen – som ska betala löner, lokaler, material, mat, frukt, städ med mera – har inte höjts i nivå med kostnadsökningarna på flera år. Det innebär i praktiken att barnpengen har sänkts för varje år. 
Bland effekterna finns att vikarier inte tas in, att barngrupperna växer och att de barn som behöver extra stöd inte får det.
Skolverkets riktlinjer säger att barngrupperna ska vara begränsade till max 12 barn i åldern 1-3 år och max 15 barn i åldern 3-5 år. Verkligheten i Haninge är helt annorlunda.
– I de flesta förskolor i kommunen är barngrupperna mellan 15 och 17 barn i åldern 1-2 år, 18-20 barn i åldern 2-3 år och 22-25 barn i åldern 3-5 år. Mellanbarnsgrupperna som är menade att vara för barn i ålder 3-4 år är idag oftare för barn på 2-3 år, berättar Ida von Rosen.
– Hur många barn ska gå sönder i jakten på pengar och hur många pedagoger ska behöva gå in i väggen? frågar sig en av de anställda vi pratar med.

”Det ekonomiska läget i Haninge kommun men också många andra kommuner är mycket tajtare i år”, skriver cheferna i utskicket till anställda. Samtidigt stod det i november klart att det kommunens överskott för 2020 var hela 213,8 miljoner kronor (!) – kraftigt mer än det budgeterade överskottet på 84,3 miljoner kronor.

Det behövs nu stora protester. En sluten grupp på nätet har satts upp för anställda på Haninges förskolor där diskussioner nu förs om vad som kan göras för att stoppa nedskärningarna. Anställda som vill gå med i gruppen kan kontakta RS organisatör Mattias Bernhardsson: mattias.bernhardsson@socialisterna.org. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!