Stoppa privatiseringen av Haninges personliga assistans

Socialistiskt Alternativ i Haninge har organiserat många protester tillsammans med anställda mot de groteska nedskärningarna; på bild protest mot 12-timmarspassen på äldreboendena. (Foto: Mattias Bernhardsson)

Av SOCIALISTISKT ALTERNATIV HANINGE //Artikel i Offensiv

Stoppa privatiseringen av Haninges personliga assistans

SOCIALISTISKT ALTERNATIV HANINGE
offensiv@socialisterna.org

Det blåbruna styret i Haninge (M, L, KD och SD) fortsätter attackerna på välfärden. Tidigare i februari klubbades privatisering av äldreboenden igenom – nu siktar de in sig på kommunens personliga assistans.

Idag drivs den personliga assistansen i Haninge av både kommunen och privata företag. Men nu vill det blåbruna styret att det ska bara finnas privata utförare. En av Haninges kommunanställda personliga assistenter berättar att motståndet mot privatisering är stort:
– Ingen av oss vill hamna hos ett privat företag. De privata har kortare uppsägningstid och sämre arbetsvillkor. Idag får vi betalt när vi har jour under natten hemma hos brukaren, men hos de privata är det vanligt att man bara får betalt får betalt för två timmar. Vi är också rädda att det blir som på andra privata ställen, att det blir mer oregelbunden arbetstid, ingen arbetstidsförkortning och mycket sämre vikarietillsättning som ju drabbar brukaren.

Mattias Bernhardsson, organisatör

Socialistiskt Alternativ (SAV, tidigare Rättvisepartiet Socialisterna), säger att:

– Vi manar alla kommunanställda och haningebor att stödja de personliga assistenternas kamp. Slut upp på Kommunal sektion Sydosts demonstration mot privatiseringen måndag den 18 mars utanför nästa kommunfullmäktige.

I grunden är privatiseringen ideologisk: privata vinster ska gå först, de anställda betalar genom sämre villkor.

Kommunledningen, som inser att kritiken mot vinster i välfärden är massiv, försöker därför bluffa om vad förslaget innebär; Socialnämndens ordförande Sedat Dogru (M) hävdade i Mitt i Haninge att man ”fortfarande kan välja kommunen som utförare”, men ”det är ett privat företag som kommer hem till dig istället”. Hur går det ihop? Mattias förklarar:

– Det går inte ihop, det är en dimridå. Även om brukaren som har valt kommunal personlig assistans kan ringa kommunen och ställa frågor kommer de anställda som besöker samma brukare vara anställda av ett privat vinstdrivande företag och det företaget kommer att motta skattepengar från kommunen. Kommunanställda som inte vill gå över till privata utförare kommer att bli uppsagda på grund av ”arbetsbrist”.

– De blåbruna hoppas spara sju miljoner kronor på privatiseringen av den personliga assistansen, vilket är lite jämfört med vad som skulle kunna sparas på politikernas löner, arvoden, representation, resor, förmåner samt kommunens utgifter för konsulting.

Nu höjer politikerna i Haninge dessutom sina löner igen. Kommunstyrelsens ordförande, Sven Gustafsson (M), får en höjning från 90 933 till 94 417 kronor i månaden – ett lönelyft på 3 484 kronor i månaden, vilket är ett hån mot alla kommunanställda som bär upp välfärden med reallönesänkningar. Även de andra i kommunstyret ökar sina löner med över 3 100 till 85 833 kronor i månaden (därmed tjänar de 10 000 kronor mer riksdagsledamöterna).

Kommunstyrets nedskärningspolitik slår hårt, med en mängd drakoniska åtgärder som lamslår välfärden (se hela listan på nedskärningar på socialisterna.org).
Nu behövs det ett uppror mot den blåbruna nedmonteringen i Haninge! Vill du veta mer? Kontakta Socialistiskt Alternativ på info@socialisterna.org. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!