Stoppa rasistpartierna i valet

2006-08-09 15:46:39
I årets val har rasistpartiet sverigedemokraterna mer pengar än någonsin till sin valkampanj.

Rasistpartierna ställer upp i fler kommunval än 2002, 104 stycken. Sverigedemokraterna ställer upp i flest, 97 kommuner, 18 fler än i förra valet. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att driva en intensiv valkampanj för att stoppa rasistpartierna i valet, framförallt i Haninge, Umeå och Luleå.

Nazistkoppling

Som vi skrev i förra veckans Offensiv (nr 709, Varning för rasistpartier) har även det största rasistpartiet, sverigedemokraterna, tydliga kopplingar till nazistgrupper. Sedan förra veckan har nya avslöjanden kommit från hemsidan expo.se:
– Sverigedemokraternas första namn till kommunfullmäktige i Finspång och toppnamn till landstingsvalet i Östergötland, Andreas Lundkvist, marscherade med nazister i Sollentuna 2004. Marschen var till för att hetsa mot invandrare efter att 14-årige James Waite knivskurits till döds. I manifestationen, arrangerad av den nazistiska Salemfonden, deltog kända nazister från bland annat nationalsocialistisk front (nsf) och Svenska Motståndsrörelsen.
– Efter Expos avslöjande att Daniel Olsson, förstanamn på sd:s lista inför kommunvalet i Hässleholm, varit medlem i nsf ville partiledningen att han skulle lämna sina uppdrag. Detta har lett till ett internt upprop mot partiledningens behandling av Olsson. Nu visar det sig att en av undertecknarna av uppropet, Mattias Nilsson, själv umgås med nazister. Mattias Nilsson kandiderar för sverigedemokraterna (sd) till kommunfullmäktige i Helsingborg där han även sitter i partiets styrelse.
Vid sidan av sitt engagemang i Sverigedemokraterna umgås Nilsson med kända nazister i Helsingborg. Mattias Nilsson har även publicerat en text av det nazistiska bandet Svensk Ungdom på Internet.
I Haninge har rasistiska partier suttit i kommunfullmäktige under lång tid, nu senast nationaldemokraterna (som fallit sönder och deras ledamöter har bildat ”nya folkhemmet”). I årets val ställer både nationaldemokraterna, sverigedemokraterna och nya folkhemmet upp.

Avslöja rasisterna

– Nationaldemokraterna röstade inte mot skollunchavgifter i kommunfullmäktige och försökte skapa rasistisk splittring på frågan om våld mot kvinnor. I år ställer RS upp med ett riktigt program mot mäns våld mot kvinnor: för satsning på skyddade boenden, upprustning av psykiatrin etc, säger Mattias Bernhardsson, förstanamn på RS valsedel i Haninge.
– Sverigedemokraterna är största hotet i årets val i och vi ska göra allt vi kan för att avslöja dem, säger Mattias Bernhardsson.
I Västerbottens landsting ställer sverigedemokraterna upp.
– Vi kommer att organisera torgmöten, affischering, vara ute på skolor men också ordna en större demonstration den 8 september mot rasismen. Vi riktar oss också mot de etablerade partiernas rasism och den omänskliga flyktingpolitiken, berättar Frank Pettersson, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
Etablissemangets syn på rasistpartierna är antingen att ignorera att de finns eller att bjuda in dem i värmen, som vilket parti som helst.

Rösta mot sd

– En omröstning ska hållas på internet om vilket parti – utanför riksdagen – som ska få göra ett utspel i Västerbottensnytt på bästa sändningstid 13 september. Det finns en risk att sd får tiden – det är viktigt för kampen mot rasism att stoppa dem: Rösta på RS och mot sd (www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=42049), säger Frank Pettersson.
I Luleå kommun ställer sverigedemokraterna upp i valet för första gången. Även här håller etablissemanget på att bjuda in rasisterna i värmen. Efter att i förra valet ha försökt stänga ute RS från att ha sin valbarack på Storgatan för att den var ”för ful” har kommunen i år beslutat att tillhandahålla ”estetiskt tilltalande” friggebodar till alla partier, inklusive sverigedemokraterna!
– Det är en total skandal att kommunen bjuder in ett rasistparti att föra ut sin propaganda mot invandrare mitt på Storgatan. Det är som en knytnäve i magen på alla invandrare i Luleå, säger Karin Wallmark, antirasist och kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet.

Demonstrera 19 augusti

Rättvisepartiet Socialisterna kommer tillsammans med Elevkampanjen att driva en antirasistisk valkampanj med en speciell kampanjvecka innan skolstarten. Redan nu kan Offensiv avslöja vad sd:s förstakandidat i valet i Luleå, Andreas Ekström, skrivit om muslimer i sin blogg: ”Jag har en idé som kanske kan ses som radikal enligt det rådande politiska etablissemanget. Släng ut dom jävlarna ur Europa!”
– Vi kommer att kräva att kommunen ändrar sitt beslut om att ge sd plats på Storgatan. Vi kommer organisera en demonstration mot rasistparterna lördag den 19 augusti. Demonstrationen kräver också ett stopp för utvisningarna till krig och diktaturer och att asylrätten återupprättas, berättar Karin Wallmark, antirasistist och kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!