Stoppa rasistpartierna

2006-09-12 22:34:41
Uppemot 150 personer slöt i fredags upp i en ungdomlig RS- och Elevkampanjendemonstration mot de rasistiska Sverigedemokraterna i Imeå. Av dessa deltog ett 50-tal i den efterföljande marschen till Västerbottens Folkblad, där vi visade upp 1 800 namn med krav på att inga rasistannonser ska tas in av lokaltidningarna.

Patrik Brännberg betonade som förste talare nödvändigheten av stora och fredliga protester mot rasism.
Under den kampanj som Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen drivit så har tre våldsincidenter inträffat. En ung kille har blivit spottad i ansiktet, en tjej har bränts med en cigarett och en kille fick en glass i ansiktet när han försökte hindra trakasserier mot en tjej som av en rasist uppfattades som homosexuell.
När en medlem i RS försökte lugna ner det hela, slet killen upp sitt medlemskort i sd och slog vår medlem i ansiktet.
Rosita Söderström från Elevkampanjen talade på demonstrationen om det hot rasismen utgör mot homosexuella. Hatbrotten i Sverige ökade med 117 procent mellan 2004 och 2005 – nazister står troligen för en stor del av brotten. Rosita betonade att kampen för homosexuellas rättigheter måste ske tillsammans med en kamp mot rasism och nazism men också mot partier som sd, som inte vill att homosexuella ska få adoptera och som beskriver RFSL som en ”gaylobby” som hotar kärnfamiljen.

Frida Selander spelade

Sedan spelade Frida Selander tre låtar, ett inslag som uppskattades mycket av deltagarna.
Maja Ljuslinder från Elevkampanjen höll sedan ett tal som avslöjade Sverigedemokraternas koppling till öppet nazistiska organisationer. Bland annat att Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna har haft möten om fördelningen av valkampanjsinsatserna i Stockholmsområdet.
Ingrid Eriksson betonade vikten av att aldrig vända nazisterna ryggen. Något som ibland kräver att man tar strider mot etablissemanget.
Ingrid avslutade med att säga att vi ska stoppa rasisterna – genom att gång på gång visa att vi är många fler än de.
Efter detta gick demonstrationen till Västerbottens folkblads (VF) redaktion. Där framförde vi vårt krav på att inte ta in annonser från rasistpartier. VF:s nattredaktör vägrade dock att ge oss något löfte om att inte ta in annonser från sd. Men han ansåg att det är viktigt att granska alla partier kritiskt och att det i sd:s fall ingår att granska deras kopplingar till rasist- och nazistorganisationer.
20 ungdomar deltog sedan på ett eftermöte på Kafé Björksta.
Marie Bergqvist

Röster från demonstrationen:
Kalle
: – Jag demonstrerar idag för att stoppa skiten! Det är viktigt att visa att vi är många som är emot.
Vanessa: – Rasism är FEL! En demonstration kan få fler att förstå att det är fel.
Tim: – Rasism är väldigt dåligt! Den sprider sig som en löpeld. Jag är rädd för att den ska få ett fotfäste här.
Linnea och Elvira: – Vi demonstrerar för att stoppa Sverigedemokraterna och emot rasism. Det är viktigt att reagera och försöka få folk och media att reagera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!