Stoppa SD:s homofoba ”kulturkrig”

De politiska, retoriska och verbala attackerna på dragartister, och i förlängningen också feminismen och kampen för hbtq+-rättigheter, leder alltid i slutändan till fysiskt våld. Det är vad SD står för (Foto: CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Under partiledardebatten i Agenda den 7 maj säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ”Det är helt vansinnigt att Skamlös Vinhora får skattepengar för att läsa sagor för barn”.
Debattsegmentet i Agenda handlade om kulturpolitiken, vad skattebetalarnas pengar ska gå till och huruvida politiker ska få styra innehållet i offentligt finansierad kultur.

Som exempel användes det så kallade ”Drag Story Hour” (ofta förkortat DSH), där dragartister håller högläsning för barn, oftast på ett bibliotek. Konceptet kommer ursprungligen från San Fransisco och startades 2015 av aktivisten Michelle Tea för att uppmuntra barn att läsa mer.
DSH har attackerats av högerextrema och konservativa media, inklusive Tucker Carlsson på Fox News och Chaya Raichick som driver kontot Libs Of Tiktok där tider och platser publiceras i ett försök att sabotera och ställa in evenemangen.
Högerextremister, hbtq+-hatare och abortmotståndare har också fysiskt attackerat eller hotat personal och besökare på hundratals bibliotek runt om i USA.
De har även arrangerat demonstrationer utanför biblioteken, ofta beväpnade med skjutvapen, och med skydd från polisen. På flera ställen har aktivister och organisationer som kämpar för hbtq+-personers rättigheter arrangerat motdemonstrationer och uppmanat till självförsvar.

I Sverige har liknande evenemang arrangerats sedan 2017, men det är först på senare år som DSH har uppmärksammats och attackerats av i synnerhet Sverigedemokraterna.
SVT rapporterade i december 2022 att kultur- och fritidsnämndens ordförande i Trelleborg, Sverigedemokraten Magnus Isgren, försökte stoppa en inbokad sagostund på biblioteket. Motiveringen var att de inbokade högläsarna hade artistnamn som ”Lady Busty och Miss Shameless”, sade han till Trelleborgs Allehanda.
SD har även kritiserat Dramaten för att ha arrangerat rundturer för barn med dragartisterna Lillan och Tjorven från HBTQUL som guider. I sociala medier ställer SD frågan ”Varför låter Dramaten vuxna män i klänning guida barn?” i ett genomskinligt försök att beskriva familjevänlig och lärorik barnteater som något farligt eller skandalöst.
Att biljetterna för rundturen, som hade premiär den 4 maj 2023, redan är slutsålda är såklart irrelevant för SD.

Hetsen mot dragartister går hand i hand med hbtq+-fobi och antifeminism, och är ofta sammankopplat med transfobisk propaganda och våld.

Hetsen mot dragartister, i synnerhet de som uppträder för barn, går hand i hand med hbtq+-fobi och antifeminism, och är ofta sammankopplat med transfobisk propaganda och våld.
Dragartister beskrivs som ”män i klänning”. Precis som i transfobiska uttalanden om transkvinnor, som inte bara medvetet förväxlar transpersoner och dragartister utan också försöker avlegitimera bådas existensberättigande.
Av samma anledning översätter ofta Sverigedemokrater och andra hetsare dragartisters artistnamn. Det ska låta så sensationellt, skandalöst, moraliskt tvivelaktigt och sexualiserat som möjligt.
Dragartisten vars artistnamn Jimmie Åkesson direktöversatte till Skamlös Vinhora i Agendadebatten heter egentligen Miss Shameless och använder aldrig tilläggsnamnet Winewhore i familjevänliga sammanhang.
Att dragartister är den senaste tidens offer för Sverigedemokraternas kulturkrig är ingen slump. SD importerar gärna taktik och retorik från högerextremister, konservativa och rasister i andra länder, inte minst från den amerikanska och brittiska högern, men också från exempelvis Ungern.

En historisk parallell går också att dra till Nazitysklands repression mot ”degenererad konst” (Entartete Kunst) som man ansåg vara ett tecken på moraliskt och kulturellt förfall. Många ”osunda” konst- och kulturuttryck förbjöds, censurerades och förstördes. Det handlade både om konstnärernas identitet (judar diskvalificerades automatiskt från konsthögskolor till exempel) och om konstverkens motiv eller estetik.
Propagandaministeriet arrangerade även ett antal ”Utställningar med fördärvlig konst” för att visa på hur konsten hade tillåtits urarta och bli ”judisk” eller ”kulturbolsjevistisk”.
I Tidöavtalet står det bland annat att ”Ett uppdrag ges att tillsätta fristående expertkommittéer i syfte att inom skilda kulturformer ta fram förslag på svensk kulturkanon”.
Samtidigt står det att politiken ska hållas på ”armlängds avstånd” och att kulturen måste få vara fri och oberoende. I Sverigedemokraternas fall är det tydligt att armlängds avstånd finns i åtanke, men att armen gärna får hållas i fyrtiofemgradig vinkel.

De politiska, retoriska och verbala attackerna på dragartister, och i förlängningen också feminismen och kampen för hbtq+-rättigheter, leder alltid i slutändan till fysiskt våld. Precis som hetsen mot invandrare och flyktingar leder till brandattentat mot asylboenden eller högerextrema vålds- och mordattentat, leder också hetsen mot dragartister till eskalerat våld mot allt som hotar könsmaktsordningen och heteronormen.
Detta måste bemötas med organiserad kamp, protester, självförsvar och ett omstörtande av hela detta politiska och ekonomiska system som skapar och upprätthåller dessa överlappande och livsfarliga former av förtryck. Under sommarens Prideevent behöver vi måste mobilisera till mer organiserade former av motstånd och rörelser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!