Stoppa sexismen på universitetet

2007-03-28 09:22:00
För 12 år sedan publicerade en studentförening vid Umeå universitet sångboken ”Manualen”. I denna fanns bland annat sången ”Lilla Ida”, i vilken en blodig våldtäkt på en minderårig flicka beskrivs. Då – 1995 – agerade Umeå Studentkår på Rättvisepartiet Socialisternas (då Offensivs) initiativ kraftfullt mot den studentförening som stod bakom sångboken. Hela tryckningen av boken fördröjdes eftersom studentkåren drog in ett lån som studentföreningen fått och resultatet blev att sångboken trycktes utan den kvinnoförnedrande texten.

Men – tro det eller ej – än idag finns det liknande sånger på studentföreningars hemsidor! “Gangbang uti alla hål är mer än Michelina tål / För det är svårt att säga stopp med munnen full av snopp” avslutas en sång på den naturvetenskapliga studentföreningen O.N.D.s hemsida. Liknande sånger går att hitta i samma sånghäfte.

Egentligen är det knappast förvånande att såna här sånger förekommer i den hierarkiska miljö som universitetet utgör. De sexistiska sångerna är en återspegling av hierarkierna, som ofta domineras av män i toppen och kvinnor i botten. Men sångerna i sig själva legitimerar diskriminering och sexuella trakasserier. En av sju studenter har utsatts för sexuella trakasserier, och en av fyra doktorander. Detta enligt en undersökning från Högskoleverket.

Bara för 12 år sedan kunde alltså Umeå Studentkår stoppa en sångbok med kvinnoförnedrande innehåll genom att dra tillbaka sitt stöd till studentföreningen som publicerade sångboken. Nu måste alla tre kårerna kraftfullt agera tillsammans för att stoppa sexism och sexuella trakasserier. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna ska kämpa för att så sker.

Marie Bergqvist
Davis Kaza
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!