Stoppa ungdomsvåldet – satsa på förorterna

2010-02-24 15:43:49
På mindre än två månader har två unga människor bragts om livet i två av Göteborgs förorter. De har blivit mördade och i det senare fallet förra veckan, när Per Lundkvist mördades i Länsmansgården, är de misstänkta inte äldre än 18 år gamla. Den man som nu utreds i samband med mordet på Nancy Tavsan i Hjällbo innan nyår är 21 år gammal.

Samtidigt ligger politikernas fokus på åtgärder som knappast förbättrar situationen för ungdomar i förorter eller andra utsatta områden i hela Sverige. I till exempel Kortedala/Berg­sjöns närpolisområde storsatsar man på fler poliser.
– Vi måste visa var gränserna går och vara snabbare med våra insatser. Annars kan signalerna bli att det är gärningsmännen som går ut som vinnare, säger Bo Säljö som är ställföreträdande chef i området, i en intervju som publicerats på Brottsförebyggande rådets hemsida.
Polisens inställning kan sammanfattas i det som närpolisen Eddy Christensson berättar:
– Det är på mellanstadiet man kan göra något åt dem. På högstadiet ska de låsas in.
Dessvärre verkar detta synsätt inte isolerat till poliskåren, utan delas även av politikerna som styr i Göteborg, Socialdemokraterna.

Under 2009 har man genomfört massiva nedskärningar på stadsdelsnämndernas verksamheter. Många av de miljoner som ”försvunnit” har tagits från barn och ungdom, och situationen hade varit än värre om inte stora protester tvingat kommunen att prioritera upp dessa verksamheter när de fördelade regeringens engångsbidrag tidigare i vintras.
Men nedskärningarna fortsätter likväl, och på verksamheter som under åtminstone två decennier varit under hård attack, oavsett om vi haft en socialdemokratisk eller borgerlig regering. Fortfarande saknas hundratusentals jobb som försvann inom den offentliga sektorn under Göran Perssons välfärdsslakt på 90-talet och då som nu drabbades ungdomar hårt.

Ungdomsarbetslösheten kryper uppåt och snart är var fjärde ungdom utan jobb. Det är mot detta man måste arbeta och vägen mot en bättre situation för unga går inte genom fler poliser och större repression mot dem som redan hamnat snett. Det som behövs är mer resurser från staten till sociala insatser, till satsningar på jobb för unga och för ett upprustande av förorten.
Och när politikerna inte lyssnar utan väljer sina egna nyliberala lösningar är det genom massiva protester som vi måste göra våra röster hörda – inte bara för att protestera mot det meningslösa våldet utan för att föra fram ett politiskt svar på vad som måste göras.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!