Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Eskilstuna

av RS Eskilstuna

M-, C- och S-styret i Eskilstuna varslar nu om att de kommer att sälja en stor del av allmännyttans bostäder i Eskilstuna. Kommunalrådet Jari Puustinen (M) vill sälja ut 2 600 av 7 600 bostadsfastigheter inom Kommunfastigheter.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) håller med om utförsäljningen, men säger till media att han kanske inte vill sälja ut riktigt lika många lägenheter som en tredjedel av hela beståndet.
M+C+S i Eskilstuna menar att utförsäljningen måste ske ”för att ha råd med renoveringar och nybyggnation”. Men detta är orimligt. För det första bidrar allmännyttan varje år till kommunens kassakista – vilket Hyresgästföreningen har motsatt sig. 

Vad det handlar om är nyliberal ideologi. Med dagens låga räntor söker sig kapital till andra områden än räntemarknaden. Att investera i fastigheter och fastighetsbolag är nu ”hett”. Priserna på fastigheter ökar och vinsten, räknat som årlig totalavkastning för bostadsfastigheter, har sedan millennieskiftet legat på 7,5 procent i snitt.
Kapitalet luktar till sig lågt pris i kombination med möjligheter att höja hyrorna med 30-50 procent efter konceptrenovering.

Erfarenheten visar dessutom att en fjärdedel av försäljningarna av allmännyttan medfört att de sålda fastigheterna har ombildats till bostadsrätter.
M, C och S bedriver en mycket farlig politik som kan ge en situation där inte bara ungdomar tvingas bo kvar hos sina föräldrar långt upp i vuxen ålder, utan också att människor kan tvingas flytta från de lägenheter där de bott i många år på grund av att lyxrenoveringar gjort dem för dyra. Det måste till stora protester för att stoppa denna politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!