Stoppa utförsäljningen av Fjärdlångs naturreservat!

De styrande i Haninge vill sälja delar av naturreservatet på ön Fjärdlång. (Foto: Tommie Hansen)

Av SAV Haninge // Artikel i Offensiv

De styrande politikerna i Haninge kommun vill stycka av och sälja delar av naturreservatet på ön Fjärdlång. Nu har kommunen sagt upp avtalet med arrendatorn som driver vandrarhemmet. Både tillgängligheten och naturen är i fara och nu tas kampen upp av föreningen Fjärdlångs vänner, Socialistiskt Alternativ (SAV) och rörelsen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap (BHSSK) som hade ett gemensamt kampanjmöte på torsdagen den 21 mars (efter att denna tidning har tryckts).

– Det blåbruna kommunstyret vill stycka av en stor del av naturreservatet, cirka 25-30 procent, och sälja till privatpersoner eller företag, vilket sannolikt kommer att betyda både sämre tillgänglighet för låginkomsttagarfamiljer och sämre skydd av naturen, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för SAV och BHSSK som med 50 haningebor i ryggen har lämnat in ett medborgarförslag om att stoppa utförsäljningen av Fjärdlång.
Medborgarförslaget till Haninge kommun lyder: ”Att ingen mark på Fjärdlång säljs och att arrendator får fortsätta sin vandrarhemsverksamhet – alternativt att kommunen säljer tillbaka eller överlåter marken till staten eller Skärgårdsstiftelsen så att marken fortsatt kan vara en allmänning till gagn för det fria friluftslivet och bevarande av naturen.”
– När staten ägde Fjärdlång gjordes många sociala prioriteringar för att så många som möjligt av medborgarna ska ha tillgång till skärgården, säger Jenny Törnqvist från Fjärdlångs vänner i lokaltidningen Mitt i Haninge.

Kultur-, natur- och fritidsverksamheter som de blåbruna anser är ”underexploaterade” och ”’för billiga” ska upphandlas om eller säljas ut. Titta bara på hur de vill sälja ut kommunens kulturskatter som Årsta slott. Inget får kosta – såvida det inte går till privata vinster. På torsdagens möte diskuterades även andra viktiga kampanjer, exempelvis mot avverkningarna i Tyresta naturreservat.

Hjälp oss att ta strid! För frågor om kampanjen kontakta Mattias Bernhardsson på bevara.haninge@gmail .com eller 072-524 42 95. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!