”Stoppa våldet i Etiopien”

Det brutala våldet mot oppositionella i Etiopien måste omedelbart upphöra (Foto: Jonas Brännberg).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

De senaste månaderna har förtrycket i Etiopien ökat markant från den styrande eliten och Nobelfredspristagaren Abyi Ahmed. Oppositionella har fängslats, torterats eller helt enkelt försvunnit, och i delar av landet har internet och andra kommunikationer stängts ned. I Luleå genomfördes i fredags (den 6 mars) en protest mot det brutala våldet.
– När Abyi Ahmed kom till makten hade många hopp om en förändring. Han lovade övergång till demokrati och fria val under 2020. Men det som ingen trodde skulle hända har nu hänt: människor blir arresterade och dödade. Speciellt hårt drabbade är Oromos och den politiska oppositionen, sade Burka Idosa på manifestationen.

Babiso Gemecho.

Efter demonstrationen intervjuade Offensiv Babiso Gemecho, som nyligen tvingats fly från Etiopien:
– Förtrycket har ökat mycket den senaste perioden. För någon månad sedan arresterades 40 universitetslärare, 600 studenter och 200 andra anställda på universiteten. 
– Bara för att försvara människors rättigheter blev jag och många andra arresterade och torterades för att ”bekänna” påhittade anklagelser. Jag var tvungen att fly; många av mina vänner var redan i fängelse. Sedan dess har min fru fängslats för att pressa henne till att avslöja var jag är. 

– Den 29 februari arresterades och försvann Abdi Regassa, en känd ledare i Oromi Liberation Front. Men andra mindre kända aktivister försvinner hela tiden – man hittar döda kroppar hela tiden.
– Nu söker jag asyl i Sverige, men ett problem är att Sverige och EU kallar Etiopien ett ”säkert land”, med en ledare som fått Nobels fredspris, så de ger inte asyl till människor från Etiopien. De ser inte hur min och andras situation är i verkligheten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!