Stor oro inför AD-dom om sopstrid

2010-01-14 15:16:00
Snart ett år efter den vilda strejken mot dumpade löner och villkor växer oron på nytt bland Stockholms miljöarbetare, eller sopgubbar som de själva kallar sig.

Strejken förra året utlöstes av att företaget Liselott Lööf AB (LLAB), vann en upphandling av tre områden i Stockholm med ett lägsta anbud som strax visade sig betyda färre bi­lar, mer slit och sänkt lön med tusentals kronor i månaden. Den vilda strejken ledde till en kompromiss som blev en klar framgång för sopgubbarna, utan att vinna allt.
Frågan är nu hur det går i Arbetsdomstolen som den 27 januari meddelar sin dom när det gäller Tran- sportarbetarförbundets stämning av LLAB för upphandlingen i ett områ­de, som inte ingick i strejken och där LLAB till skillnad från de andra områdena även hade det gamla kontraktet.

Enligt Transport kan det inte va­ra tillåtet att som LLAB ensidigt änd­ra anställningsförhållanden under lö- pande avtalsperiod.
– För att få ihop anbudet tog före­taget bort en bil och sänkte lönen med 2 000 kronor. Det skedde ge­nom att man frångick den ackordsprislista som kan användas enligt det centrala avtalet och som vi varit överens om lokalt för att i stället övergå till en betydligt lägre fast månadslön, säger en sopgubbe som Offensiv talat med.
– Det är första gången det här prövas av AD. Om företaget vinner kan det bli fritt fram att efter varje upphandling dumpa lokala löner och villkor ensidigt enligt det billigaste sätt som de själva kan läsa det centra­la avtalet på, tillägger han.

Spänningen trappas också upp av att LLAB före jul gick ut med ett ultimatum om att om arbetsgivarna vinner i AD, så måste de anställda skriva på innan den 28 januari eller annars inte vara välkomna till en förnyad anställning.
Att striden mot Liselott Lööf AB heller inte är den sista visades också när Sita förra året tog över från Ragn-Sells i Lidingö, vilket då tolkades som risk för en ännu större lönesänkning. Stockholmsområdets sophantering kan mycket väl gå mot en ny orosfylld vårvinter.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!