Stor potential för vindkraft

2008-02-20 13:08:21
Den största potentialen för förnyelsebar energi i Sverige finns i vindkraften, en energiform vars andel av den totala energiproduktionen har vuxit snabbt i hela Europa under många år.

Sverige ligger dock långt efter i denna utveckling. Vindkraftsflottan i Sverige växte med 38 procent under år 2007, men jämfört med många EU-länder är den svenska vindkraften fortfarande liten. Förra året byggdes det 1 667 nya vindkraftverk i Tyskland, men bara 217 i Sverige, trots en mycket större potential för vindkraft här. I Tyskland har staten garanterat prisnivån på vind-el. Det finns 900 vindkraftverk i Sverige idag. Energimyndigheten föreslår ett utbyggnadsprogram med målet att producera 30 terawattimmar år 2020. Då vindkraften i Sverige år 2007 bara producerade 1,4 terawattimmar, skulle detta innebära en ökning med 2 000 %.
Den totala elanvändningen 2006 var 146,2 terawattimmar (ekonomifakta). Det innebär att vindkraften stod för en procent av elproduktionen.
Utbyggnaden av vindkraften står dock inför problem. Redan idag är väntetiden för en ny vindsnurra fyra till fem år!
– Ska man lyckas krävs ett statligt investeringsprogram för att bygga nya vindkraftsindustrier runt om i landet. Detta skulle inte bara vara bra för miljön – dessutom skulle hundratals ”gröna industrijobb” kunna skapas. Speciellt skulle man kunna satsa på orter som drabbats hårt av företagsnedläggningar, säger Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
– Med en planerad socialistisk ekonomi skulle inte arbetstillfällen ställas mot miljön.

Philipp Nerger

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!