Stor publicitet för liten klockprotest i Lettland

2009-11-13 16:59:51
Kl 9 på morgonen hade organisationen Projekts Pedas utlyst en tio minuters aktion över hela Lettland där man genom att ringa med klockor skulle göra Lettland rent från korrupta politiker, tjuvar och bedragare. Aktionen visar att det finns personer som inser behovet av att samlas och anordna protestaktioner, men protesten saknade tyvärr ett tydligt budskap. Mobiliseringen var också ytterst blygsam.

Det var ett 20-tal personer, mestadels studenter, som hade samlats vid det kända frihetsmonumentet i centrala Riga där man stod och ringde med sina klockor. Arrangörerna beskrev den korta aktionen som en "positiv flashmob" där budskapet var att "tänka på sina medmänniskor i dessa svåra tider" men några speciella krav restes inte av demonstranterna och vid frågan om de demonstrerade mot mot krispolitiken så svarade bara arrangörerna att de gjorde det för sina medmänniskor och inte mot något speciellt.

Den korta aktionen var positiv på så sätt att det faktiskt finns folk som vill samlas i någon typ av protestaktioner men tyvärr verkade inte arrangörerna själva tro att protesten skulle ha någon verklig effekt och för de som passerade torget kunde de nästan lika gärna kunnat stå och ringt sina klockor för att det mulna höstvädret skulle försvinna.
Men aktionen fick stor publicitet då minst lika många kameror och journalister som demonstranter dök upp på den lilla aktionen och dokumenterade det hela vilket i och för sig kan bero på att det till sist blev är den enda protestaktion som någon organisation gått ut med offenligt under fredagen.

Arrangörerna meddelade att fler aktioner skulle hållas i framtiden vilket självklart är positivt men då behöver man också ställa konkreta krav för att försvara unga, studenters, arbetares och pensionärers intressen, samt mobilisera till en massiv demonstration exempelvis utanför riksdagshuset Saeima. Klockringande kommer inte hjälpa finanskrisens offer Lettland utan vad som behövs är rejäla protester och strejker som riktas mot det politiska etablissemanget, EU, IMF och de svenska bankerna med Anders Borg i spetsen som kräver de otroliga nedskärningarna i den lettiska statsbudgeten som satt landet i den akuta kris som det befinner sig i just nu.

Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!