Stor saknad efter Sandra Mandell

Det är med stor sorg och chock vi tog emot det dystra beskedet att Sandra Mandell gått bort (Foto: Natalia Medina).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Söndagen innan valet chockades inte bara oerhört många i Husbys och Järvas aktiva föreningsliv, utan också kämpande hyresaktivister landet runt i nätverket Nej till marknadshyra över den oväntade förlusten av Sandra Mandell, en av våra bästa aktivister.
Det var några dagar efter att ha kommit hem igen efter ett fall i en buss som tvingat fram en komplicerad höftoperation som Sandra plötsligt föll ihop över sin rullator och avled på väg till Husbykyrkan, där hon också var aktiv.

Sandra Mandell var en inspirerande klippa i det lokala folkrörelsearbetet som lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon hade otaliga strängar på sin lyra. Hon var både aktiv medlem i Husbys S-förening och frikyrkopastor, men med ett stort och klappande hjärta till vänster som aldrig tvekade att reagera aktivt mot till exempel marknadshyra, orättvisor och maktfullkomliga övergrepp.
Hon var aktiv i Hyresgästföreningens Järvastyrelse, en eldsjäl i Norra Järva Stadsdelsråds styrelse och en pådrivande kraft i nätverket Nej till marknadshyras samordningsgrupp som blir svår att ersätta. Många enskilda har också vittnat om Sandras enastående vilja att stötta och hjälpa dem som hade det svårt.
När en ung man skjutits till döds i Husby tvekade aldrig Sandra om att vi i Norra Järva Stadsdelsråd trots pandemins begränsningar skulle arrangera en stor manifestation i protest mot både skjutningarna, klassklyftorna och regeringens brist på socialt förebyggande åtgärder.
När Göteborgs hyreskampsaktivister Mahasti Hashemieh och Britta Brus skandalöst uteslutits av Hyresgästföreningen i Västra Sverige var Sandra en av de första modiga personer som omedelbart reagerade genom att skriva en personlig protest till deras regionstyrelse.

Som Nej till marknadshyrakampanjens samordnare Elin Gauffin har beskrivit det var Sandra ”extraordinär. En oersättlig kämpe som kunde elda massorna när som helst på stående fot. Få har en så klar klasskänsla. När vi ville ge upp fick hon oss att fortsätta kämpa, och till slut vann vi och marknadshyra i nyproduktion stoppades. När ingen annan orkade komma och demonstrera i regnet, då kom Sandra. När ingen annan vågade eller orkade tala, då talade Sandra. Det är så orättvist att hon inte fick leva längre. Men jag är otroligt tacksam för vår tid tillsammans. Förra årets många zoom-möten, alla demonstrationer, allt slit. Vi kommer ta vidare allt du lärt oss.
Nu får du vila. Eller kanske dansa! Det sista hon skrev i chatten var att hon älskar att dansa. Ja, hon förstod sig alltså på det bästa i livet också. Hur livet ska levas. Och vi planerade att dansa tillsammans. Så vi ska inte bara kämpa utan också dansa för dig. Bread and roses.”

På grund av att Sandra inte hade några nära anhöriga i Sverige som är beredda att ansvara för begravningen är det ännu oklart när denna ska ske. Utan att vänta på begravningen planerar flera föreningar i Husby och Järva som Sandra var aktiv i att genomföra ett minnesmöte i Folkets Husby, dock ännu inte klart när.
Temat kommer med all säkerhet att ligga i linje med hyresgästaktivisten Britta Brus hälsning: ”Vila i frid, kära Sandra. Din glädje och energi till oss andra kommer att leva kvar långt efter din död, sprida hopp och generera ny kämpaglöd”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!