Stor seger för abortkampen i Kansas

Tre av fem röstade nej till abortförbud i Kansas, en delstat som den republikanska högern såg som ”sin”.

Genom att flytta tillbaka aborträtten till delstaterna hoppades högern i USA på att kunna staka ut en väg mot ett nära nog totalt abortförbud i hela landet. Resultatet av folkomröstningen i Kansas blev istället en rejäl spark i baken, 59 procent röstade mot ett abortförbud.

KEELY MULLEN

Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA)

Med en överväldigande majoritet och med ett rekordstort valdeltagande röstades det förslag ned som skulle ha tagit bort aborträtten i delstatens konstitution.

Trots att folkomröstningen genomfördes i samband med primärvalet, där valdeltagandet traditionellt är lägre och att frågan i omröstningen var skriven för att förvirra väljarna, avvisades förslaget så kraftfullt att resultatet är omöjligt att ifrågasätta.

Marginalen i folkomröstningen var 18 procent i en delstat där Trump vann med en marginal på knappt 15 procent i valet 2020. Detta visar klart och tydligt att arbetande människor inte ens i ”Trump-landet” stödjer avskaffandet av rätten till säkra och lagliga aborter. Det visar på den svåra situation som högern har försatt sig i genom att göra detta till sin uppgift.

Eftersom de vet att de inte har något att erbjuda arbetarklassen när det gäller att klara de skyhöga priserna och kroniskt låga lönerna, har en del av det republikanska partiet satt sitt hopp till kulturkrigsfrågor som ett sätt att vinna val. Som omröstningen i Kansas visar är detta ingen enkel strategi. Vissa kända republikaner har varnat för att dessa attacker kan leda till bakslag, men många andra ser ingen annan väg framåt och trappar upp sina ansträngningar.

Det kommer att genomföras folkomröstningar kring abortfrågan även i Kentucky och Michigan i höst, men i många delstater ställs inte frågan om aborträtten direkt till väljarna. De flesta republikanska lagstiftare föredrar att själva ta besluten om nästan totala förbud. Men oavsett vilken exakt mekanism de använder bör resultaten i Kansas visa för aborträttsaktivister i alla delstater att förbud och begränsningar inte är ett faktum.

Vi behöver beslutsamma, offensiva rörelser i delstater över hela landet som är beredda att sätta alla hinder i vägen för reaktionära begränsningar av aborträtten. I Michigan och Kalifornien kommer arbetande människor att behöva göra allt för att stödja den omröstning i november som innebär att aborträtten skrivs in i delstatens konstitution. I andra delstater arbetar förbud sig fram genom domstolar och lagstiftande församlingar. Oavsett förutsättningarna måste våra rörelser ha sina rötter i den taktik som ledde till att Roe vann överhuvudtaget. (Roe vs. Wade var den dom i högsta domstolen som säkrade rätten till abort i alla delstater 1973)

Vi behöver massprotester, walk­outs, sit-ins och till och med strejker för att stoppa högerns planer. För att samordna detta viktiga arbete över hela landet behöver vi nya kvinnliga massorganisationer med demokratiska strukturer där vanliga människor kan diskutera och debattera strategin för vår rörelse.

För att bygga upp det motangrepp som krävs för att övervinna högerns attacker mot kvinnor och queerpersoner behöver vi politiskt oberoende från det demokratiska partiet, som har ett egenintresse av att hålla tillbaka våra rörelser. Aborträttsrörelsen kan inte ha några illusioner om att Demokraterna eller liberala icke-statliga organisationer kommer att kämpa för oss. Om vi ska kunna vinna några segrar måste vi göra det med hjälp av politisk kraft.

Även om hotet från högern utan tvekan växer, visar segern i Kansas att deras mest ondskefulla attacker fortfarande är extremt impopulära bland vanliga människor. För att besegra dessa attacker på ett bestående sätt kommer vi att behöva mer än bara vår ilska, vi måste organisera oss och ta kamp för socialistisk feminism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!