Stora löneförväntningar på Volvo i Umeå

2007-06-13 12:19:54
– Vi har krävt lite drygt 2 000 kronor per månad i löneökningar, säger Erik Pettersson, facklig gruppordförande på Volvo Umeverken.
De 2 000 kronorna inkluderar centrala och lokala lönelyft.

Metallklubben kräver att den största delen av höjningen skall gå till ett generellt lönelyft – lika till alla. Dessutom vill man ha extra satsningar på OB- och skift-tilläggen.
– Det finns stora förväntningar från golvet, säger Pettersson. Vi har förankrat kraven på möten med de fackligt förtroendevalda. Dessutom hade vi två medlemsmöten med sammanlagt 1 200 deltagare, där kraven antogs. Som vanligt kommer medlemmarna att få rösta om avtalen på ett medlemsmöte.
På Metallklubbens hemsida kan man läsa att man uppfattar läget för lönelyft bättre än på länge. Att aktieutdelningen till Volvos aktieägare var osannolika 22 miljarder förra året är ett av klubbens argument för rejäla lönelyft.

Kan strejkmetoderna från Malmfälten sprida sig till Umeverken?
– Jag vet inte. Det beror på om företaget väljer en provocerande hållning under förhandlingarna. Vi vill ha avtalet klart så fort som möjligt, medan företaget säger att de väntar på instruktioner från koncernledningen och därför inte kan börja förhandla ännu.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!