Stora nedskärningar hotar Stockholm Vatten

2006-12-20 13:52:38
Budgeten för det kommunala bolaget Stockholm Vatten skärs ner rejält. Effekterna kan bli att Europas mest avancerade reningsverk läggs ned, att gamla vattenledningar inte byts ut i samma omfattning och att viktig forskning avbryts i förtid.

Minst 100 av 550 anställda kan komma att sägas upp och de anställda får sämre beredskapsersättning.
I början på december togs beslut i kommunfullmäktige om Stockholm Vattens budget och ägardirektiv. Den nya majoriteten i Stockholms stad kräver att det kommunala bolaget Stockholm vatten AB ”ska rationaliseras kraftigt och fokusera på kärnverksamhet”.
Målsättningen är så lite egen regi och egna anställda som möjligt. Resultatet blir stora nedskärningar och att anställda sägs upp.
Stockholm Vatten kommer att delas upp i två bolag, ett för drift av vatten och avlopp (VA-verksamheten) och ett annat för det som kallas övriga verksamheter.
Uppdelningen är en förberedelse för driftentreprenad och risken är uppenbar att högerstyret lägger ut VA-driften. Den franska koncernen Veolia, i Sverige mer känd under namnet Connex, anlitas redan för VA-driften av kommunerna Norrtälje och Danderyd.
Stockholm Vattens styrelse godkände inte bolagsledningens budgetförslag för 2007. De ville att investeringsbudgeten skulle minskas med 100 miljoner och vill att bolaget gradvis ska gå över ”från förebyggande till avhjälpande underhåll” av ledningsnätet. Det skulle innebära att endast akuta åtgärder och investeringar i vatten- och avloppsledningar till nybyggda områden utförs.
Detta får direkta konsekvenser för stockholmarnas vardag. Det befintliga ledningsnätet för både dricksvatten och avlopp kommer att försämras, med fler läckor och stopp.

Läggs ned

Hammarby sjöstadsverket är det modernast reningsverket i Europa och samarbetar med flera stora företag och universitet inom vattenrening.
Verket kommer nu med största sannolikhet att tvingas stänga i juli 2007. Det innebär bland annat att ett stort forskningsprojekt om läkemedelsresters påverkan på vattenmiljön troligtvis inte kan slutföras.
Stockholm Vatten producerar och levererar dricksvatten till drygt 1 miljon människor i Stockholm och ytterligare tio grannkommuner. Bolaget äger också Norsborg vattenverk som är Nordens största vattenverk.
För Kommunals medlemmar sänks dessutom beredskapsersättningen. I och med att arbetstidslagen träder i kraft nästa år har det lokala avtalet med Kommunal sagts upp.
Grundersättningen för en beredskapsvecka är idag 4 500 kronor. Ersättningen kommer successivt att trappas ner med totalt 2 700 kronor under tre år och därmed återstår bara en tredjedel av den tidigare ersättningen.

”Vi anställda får betala”

”De drastiska nedskärningarna får vi anställda betala för, det är för djävligt”, säger Björn Noremyr, Kommunals klubbordförande på Stockholm Vatten till Kommunalarbetaren.
Nedskärningarna inom Stockholm vatten och hotet om privatiseringar är inte händelser isolerade från andra.
Den budget som borgarna i Stockholm nu har presenterat är en fortsättning på det systemskifte man inledde 1998 till 2002. För att finansiera skattesänkningar och vissa satsningar inom hjärtefrågorna, kommer den nya majoriteten att spara sammanlagt 532 miljoner kronor. För att kunna genomföra privatiseringar av kommunal verksamhet inrättar alliansen ett så kallat avknoppningskansli.
Kansliets uppgift blir att stödja försäljning till dem som i dag arbetar i verksamheten.
Bara genom kamp kan högerpolitiken stoppas. Förra mandatperioden borgarna styrde Stockholm bedrev Rättvisepartiet Socialisterna och andra organisationer kampanjen ”Stockholm inte till salu”. Under de kommande fyra åren kommer en ny kamprörelse att vara ett måste.

Tobias Johansson
Källor: http://www.veoliavatten.se
http://www.cirkulation.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!