Storbankerna fortsätter tvätta pengar åt kapitalisterna

av Anders Wemmert

Bankerna svindlar för kapitalisternas vinning (foto: Public domain).

Nordea, Danske Bank och nu senast Swedbank. Raden av storbanker som är inblandade i pengatvätt blir allt länge. Nu är det Swedbank som misstänks ha medverkat i att ha tvättat pengar för runt 40 miljarder kronor.

Det är tv-programmet Uppdrag granskning som har avslöjat detta. Swedbank skall ha deltagit i penga­tvätt i samband med härvan kring Danske Bank som åren 2007-2015 tvättade över 2 500 miljarder kronor, pengar som stulits ur bland annat den ryska statskassan av privata företagsägare och som tvättats via banker i bland annat Baltikum.

Detta är dock föga förvånande. Skandaler med postlådeföretag i Karibien, fondplaceringar i olika mer eller mindre suspekta foder, hemliga bankkonton i så kallade skatteparadis med mera blir allt vanligare. 

Kapitalisterna, storföretagen och storbankerna gör allt för att komma undan skatter och statlig kontroll. Kan man som storbank dessutom tjäna grova pengar på att hjälpa till med skattefiffel och penningtvätt finns det inga som helt moraliska betänkligheter mot detta. För kapitalet gäller inte de lagar som man är så mån om att vanliga människor ska följa; man har sina egna lagar och regler. Profiten kommer först; rättvisa, moral och etik kommer sist.

När det nu har avslöjats att Swedbank också har varit med om att tjäna grova pengar på illegala verksamheter förnekar man först naturligtvis all kännedom om detta, för att sedan hänvisa till banksekretessen och sedan tillsätta en internutredning som leds av en revisionsbyrå som misstänks vara inblandad i Danske Bank-skandalen!

Den pågående pengatvättshärvan visar på behovet av ett system som inte bygger på privata vinstintressen och profitjakt. Kapitalets makt måste brytas.

Förstatliga banker och storföretag under arbetarnas demokratiska styre och kontroll.A

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!