Storbritannien: Är homofobin verkligen förbi?

2007-08-20 12:21:35
Nära en halv miljon människor deltog i årets Pride i London den 30 juni. Men är det verkligen sant att ”homofobin är förbi” som en gaytidning skrev?

Gay-lobbygruppen Stonewalls slogan lyder: ”Homofobin är förbi”. Men hbt-personers dagliga erfarenheter visar motsatsen. Studier har indikerat att bland hbt-personer är det omkring 40 procent som möter en fördomsfull attityd på sina arbetsplatser. 407 fall som rörde diskriminering på grund av sexuell tillhörighet togs upp i arbetsdomstolarna mellan januari 2004 och september 2006.
De flesta hbt-personer har blivit utsatta, eller känner någon som har blivit utsatta, för våld och övergrepp på gatorna. Polisens respons på hatbrotten har beskrivits som institutionaliserad homofobi av Londonpolisen (Metropolitan Police).
För att bekämpa homofobin försöker delar av hbt-rörelsen, till exempel Stonewall, samarbeta med affärsvärlden.
Ford och British Airways var några av Prides sponsorer. Båda företagen säger att de står för ”rättvisa och jämlikhet”.
Men British Airways har outsourcat serveringen och skapat något som heter Gate Gourmet. Hela den lågavlönade personalen fick sparken för att de strejkade mot den tyranniska ledningen. De ersattes med anställda som fick ännu mindre betalt. Inte mycket till ”rättvisa och jämlikhet” där. När chefer beter sig på det här sättet, spelar det ingen roll om hela världen pratar om mångfald.
I USA har Ford gett ekonomiskt stöd till 35 av de senatorer som röstade för Bushs försök att skriva in förbudet mot homoäktenskap i konstitutionen.
Alla de tre stora brittiska partierna – labour (socialdemokraterna), tories (moderaterna) och liberalerna – vill stärka religiösa gruppers inflytande i den offentliga sektorn, särskilt vad gäller skolan. Man har beviljat ett juridiskt undantag som gör det möjligt för religiösa grupper att diskriminera hbt-arbetare. Det betyder att offentliganställda plötsligt kan få en arbetsgivare som – helt lagligt – tillåts diskriminera dem.

För ett nytt arbetarparti

Kapitalistiska politiker försöker ofta utse syndabockar för att splittra arbetare och för att avleda ilskan från sin egen politik. Den homofobiska ”paragraf 28”* var Thatchers sätt att avleda uppmärksamheten från sina attacker på vänsterinriktade förtroendevalda i kommunerna. Nya attacker mot hbt-rättigheter kan komma också under Gordon Browns regering.
Vanliga människor, inklusive hbt-personer, behöver en politisk röst. Socialist Party (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England och Wales) efterlyser ett nytt arbetarparti som representerar oss alla. Det här skulle vrida politiken åt vänster och erbjuda en plats för alla som har fått nog av nedskärningar, privatiseringar och attacker på demokratiska rättigheter.

Greg Randall
Socialist Partys hbt-grupp


* I 1988 års kommunallag infördes en ny paragraf, Section 28, som förbjöd lokala myndigheter att medvetet ”främja homosexualitet eller att främja framställningen i skolorna av att homosexualitet är acceptabelt som familjeform”.
Lagen blev ett verktyg mot hbt-personer och för homofobi. Lagen avskaffades först i Skottland 2000 och i resten av Storbritannien 2003.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!