Storbritannien: ”Fler strejker behövs för att vi ska vinna”

Om fackförbunden samlas i en generalstrejk ökar trycket på såväl arbetsgivarna som högerregeringen. Foto: Creative Commons/Hugh Llewelyn

Från Socialist Alternative i England, Wales och Skottland (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Storbritannien) har Offensiv fått denna intervju med en av de strejkande lokförarna och medlem i fackförbundet ASLEF. På grund av risken för repressalier är den intervjuade anonym.

ASLEF, som främst organiserar lokförare, och det större fackförbundet RMT, som bland annat organiserar övrig personal inom järnvägen, Londons tunnelbaneförare och transportarbetare, har genomfört flera strejker för att få upp lönerna och mot högerregeringens lönetak och nedskärningar av järnvägen,

Varför strejkar lokförarna?

– Vi strejkar på grund av att många lokförare inte har fått någon verklig löneökning på 2-3 år och att arbetsgivarna (tågoperatörernas branschorganisation TOC) i denna avtalsrörelse gått ifrån den praxis som säger att lönerna ska följa inflationen.

Hur är stämningen?

– Beslutsam, vilket visas av deltagandet i strejkerna och resultaten från de medlemsomröstningar som hållits innan strejkerna och där omkring 90 procent eller mer röstat ja till att gå ut i strejk. Vi accepterar inte det nuvarande racet mot botten samtidigt som järnvägsbolagen gör goda vinster, ger bonusar till sina chefer och utdelning till ägarna.

Hur kan kampen vinnas?

– Sannolikt behövs det fler strejker och ASLEF behöver dessutom samordna sina strejker med RMT. En bättre samordning nu skulle oundvikligen ge oss alla ett starkare utgångsläge inför framtida strider.

Vi behöver också stöd från andra fackföreningar och allmänheten, inte minst vad gäller att stötta upp våra strejkvaktskedjor.

Några avdelningar inom ASLEF har också börjat att arbeta enligt regelboken mellan strejkdagar och det är något som fler avdelningar bör ta efter.

– Järnvägsbolagen backas upp av regeringen och det gör att vår kamp är politisk. Vi känner också att stödet från allmänheten är större nu än tidigare, vilket beror på att alla arbetare drabbas av prisökningarna och att allt fler står beredda att gå ut i kamp mot de ökade levnadskostnaderna. I London strejkar nu bussförarna tillsammans med anställda i tunnelbanan och järnvägen. Nyligen inledde de postanställdas fack CWU en serie av strejker och inom andra fackförbund som offentligfacket PCS och lärarfacket NEU förbereds medlemsomröstningar om man ska gå ut i strejk.

– Om fackförbundens olika strejker kopplas samman skulle det visa på den enorma styrka som arbetarkampen besitter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!