Storbritannien: Nya strejker inom posten

2007-10-03 13:31:03
Det drar ihop sig till en avgörande strid mellan Royal Mail (Posten) och de postanställda. Vi står utan tvekan inför en drabbning där själva framtiden för vårt företag och vårt fack står på spel.

Under sommaren har 130 000 postanställda stött vår strejkaktion, vilket har orsakat kraftiga förseningar i postgången samt tvingat fram en del eftergifter och fått företagsledningen tillbaka till förhandlingsbordet.
De fem veckor långa förhandlingarna, som förlängdes med fem extra dagar, har nu emellertid alldeles nyligen avslöjat företagsledningens verkliga avsikter, att krossa facket och skapa en flexibel arbetsstyrka som man har full kontroll över.

Royals Mails utpressning

Royal Mail erbjuder en löneförhöjning på 6,7 procent på två år i utbyte mot att tidigare överenskommelser rivs upp.
För att få 6,7 procents lönehöjning på två år, måste postanställda bland annat acceptera:
• Flexibla arbetstider, där ledningen kan tvinga anställda att börja två timmar före eller efter normal starttid. Man tvingas alltså i praktiken till en 12-timmars arbetsdag.
• Brevlådeutdelning av trycksaker (reklamblad o dyl som man nu får extra betalt för att dela ut) blir en del av den normala arbetsbördan.
• En genomsnittsårsarbetstid där man i snitt jobbar 35 timmar i veckan under sommaren, men mer om så behövs under arbetsbelastningstoppar, utan övertidsbetalning.
• Flexibel sommarbemanning, där fem ska göra sex personers jobb.
• Försämrade pensionsvillkor.
• Upprivandet av den befintliga fackliga förtroendemannalagstiftningen. Ledningen har redan sagt på informella möten att man tänker avskaffa all slags ersättning för facklig verksamhet på arbetstid.
Royal Mail har förklarat krig mot CWU (brittiska postfacket) och dess medlemmar.
Facket har svarat med att utlysa två 48-timmarsstrejker, den 5-6 respektive den 8-9 oktober.
Det här är en strid som vi inte har råd att förlora.

Gary Clark
arbetsplatsombud, CWU

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!