Storbritannien: Parlamentet upphävs – ta kamp för nyval nu!

Boris Johnson upphäver parlamentet i fem veckor efter drottningens godkännande (Foto: Number 10 / Flickr CC).

av Becci Heagney, Socialist Alternative (CWI England & Wales)

Krisen inom den brittiska politiken har nått en ny nivå då Boris Johnson utlyste att parlamentet tillfälligt upphävs i fem veckor. Detta har nu ”godkänts” av drottningen. I hans första handling som premiärminister har Johnson skyndat på det parlamentariska sammanbrottet kring Brexit som länge har varit annalkande.

Johnson hävdar att anledningen till detta är att drottningens tal är ”försenat”, att detta har varit det längsta parlamentariska sammanträdet på 400 år samt att han planerar att införa ”djärva och ambitiösa” lagförslag som innefattar mer finansiering till NHS (den offentliga sjukvården). Dock är det tydligt att det verkliga målet här är att rädda Boris skinn, att försöka avvärja ett misstroendevotum samt att försöka stoppa parlamentsledamöter att rösta emot en avtalslös Brexit.
Parlamentet kommer vara stängt från nästa vecka till den 14 oktober. Detta är bara dagarna innan det planerade EU-toppmötet, där Johnson hoppas få ett nytt avtal, den 17-18 oktober. Det är också blott två veckor innan Storbritannien är menat att lämna EU, den 31 oktober. Detta betyder i verkligheten att parlamentet inte kommer att kunna diskutera Brexit innan EU-toppmötet, vilket ger lite tid för ett nytt avtal att diskuteras och röstas om.
Johnson representerar ett litet skikt av Tories och befolkningen i stort. Majoriteten av kapitalistklassen är desperata över att få till stånd en mjuk Brexit och motsäger sig Johnsons approach om att ”inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”. Theresa May utlystes som ledare och premiärminister i det senaste ledarskaps-”valet” för att försöka få till stånd en mjuk Brexit, och tvingades falla på svärdet när det visade sig omöjligt att få igenom det i parlamentet.

Samtidigt har Labourledningen varit hymlande om att mana till ett misstroendevotum mot Johnson. Det var oppositionsdiskussioner över partigränserna bara häromdagen som avfärdade idéen om ett misstroendevotum och valde istället ”lagstiftande” åtgärder för att försöka stoppa ett avtalslöst Brexit. Uttalandet igår chockade många parlamentsledamöter från Labour som har reagerat genom att mana till ockupation av parlamentet och för människor att ta till gatorna för att ”stoppa kuppen” och ”försvara demokratin”.
Det borde absolut bli stora protester mot Boris Johnson som Corbyn och Labour kallar till, uppbackade och mobiliserade till av fackföreningarna. Men kravet borde inte vara ”inget upphävande av parlamentet”. Det borde bara ”Ut med Johnson och Tories – nyval nu!”.

Sanningen är att många parlamentsledamöter inom alla partier försöker gå balansgång. Å ena sidan vill de avleda ett avtalslöst Brexit eller till och med omvända folkomröstningens beslut och stanna i EU. Å andra sidan vill de inte ha ett nyval där det finns en stor möjlighet att Corbyn vinner och blir premiärminister.
Inneboende i situationen finns utsikten om att en ”nationell enighetsregering” bildas för att stoppa ett avtalslöst Brexit, eller att Johnson trots sitt prat lyckas skrapa ihop ett avtal som kan tvingas igenom i parlamentet.
Alla partier förbereder sig för ett troligt parlamentsval i november. Boris Johnson förbereder sig för detta antingen som ett resultat av ett misstroendevotum eller av regeringens kollaps då Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal.
Tidigare varnade över 20 Toryledamöter om att de skulle rösta emot Johnson i ett misstroendevotum. På denna grundval kommer han möta landet med ett ”folket mot parlamentet”-argument, att ledamöter i Westminster försöker stoppa Brexit. Genom att länka ihop sig med Farage och Brexitpartiet i en slags valallians skulle detta definitivt kunna få ett gehör. Det skulle förvärras särskilt om Corbyn och Labour inte tar fram en tydlig position gällande Brexit.

Socialister behöver kämpa för ett ”arbetarklassen mot det kapitalistiska etablissemanget”-val. Vi måste kämpa för att försvara alla jobb och tjänster som hotas av en oordnad Brexit, inklusive förstatligande av alla bolag under demokratisk arbetarkontroll och -styre som hotar att dra sig ut ur landet som ett resultat av detta.
Då spänningarna troligen utvecklas som ett resultat av denna politiska polarisering måste vi också kämpa mot rasism och för försvar av migranternas rättigheter, medan vi också kampanjar emot EU:s antiarbetarklassregleringar och -direktiv.
På denna grundval, och kopplat till ett manifest liknande det år 2017 som innehöll löften om gratis utbildning och upprivande av privatiseringarna, skulle Corbyn kunna möta ett parlamentsval med löftet att återta förhandlingarna med EU – att förhandla fram ett Brexit i arbetarklassens intressen.

Oavsett vad som uppstår ur denna röra de kommande veckorna är det tydligt att vi inte kan förlita oss på parlamentet. Faktumet att parlamentet kan upphävas av drottningen, ett icke valbart statsöverhuvud, blottar den odemokratiska verkligheten inom vårt politiska system. Oavsett om det blir ett Brexitavtal som förhandlas fram av Johnson eller om det inte blir något avtal alls kommer arbetarklassen behöva vara organiserad i kampen för att försvara jobb och alla ytterligare åtstramningar som kommer följa som ett resultat av en ekonomisk kris utlöst av en oordnad Brexit.
Att parlamentet upphävs är ett svaghetstecken från denna regering, en regering som hänger löst. Med protester runt om i landet och ett jättedeltagande i Manchester utanför Torypartiets kongress den 29 september kan vi sparka ut den här regeringen.

Socialist Alternative säger:
• Nej till Boris kupp! För massprotester som för samman fackföreningarna, strejkrörelsen för klimatet och alla de som är emot denna attack på demokratiska rättigheter.
• Vi kan inte lita på att kapitalistiska parlamentsledamöter ska skydda arbetare och ungdomar från en avtalslös Toryledd Brexit! Kämpa för ett nyval och en Corbynledd Labourregering med en socialistisk politik.
• Seriösa fackligt ledda aktioner mot varje hot om nedskärning, nedläggning eller övertalighet.
• Nej till en Torybrexit – oavsett avtal eller ej. Ta kamp mot kapitalismens EU. Bygg verklig solidaritet och koordinerat motstånd mot kapitalistisk politik i hela Europa.
• För ett socialistiskt England, Wales och Skottland som en del av en socialistisk federation av Europa och en socialistisk värld, där resurser är demokratiskt ägda och planerade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!