Storbritannien: Sörj inte – organisera dig!

RS brittiska systersektion uppmanar till bred uppslutning och mobilisering till fortsatt socialistiskt motstånd (Foto: Socialist Alternative).

av Socialist Alternative (CWI England/Wales/Skottland) / Artikel i Offensiv

Det var inte det valresultat vi hoppades på. Tories [brittiska högerpartiet] stora majoritet kommer att ses som ett stort slag mot arbetarklassen, med dystra utsikter om fem år till av hjärtlöst Torystyre. Boris Johnson må ha sagt att åtstramningen är över, men nio år av nedskärningar har tagit ut sin rätt på den offentliga sektorn.

NHS [statliga sjukvården] är vid en brytpunkt och förbereder sig för ännu en vinter av vårdkris – när faktum är att det är kris året om.
Vad var Boris Johnsons reaktion på den chockerande bilden på en pojke med lunginflammation som ligger på ett sjukhusgolv på grund av platsbristen? Att ta journalistens telefon! 
Trots blunder efter blunder, som att bisarrt nog gömma sig i ett kylskåp för att undvika en journalist, fick hans löfte och upprepade mantra om att ”få Brexit gjort” på något sätt en effekt. Och folk är förvisso frustrerade med Brexitdödläget.
Valet blev till ”Brexitvalet” trots Jeremy Corbyns försök att få det att handla om frågor som skulle förbättra majoritetens liv – tackla klimatförändringarna, skydda NHS, få ett slut på otrygga anställningsformer, avgiftsfri utbildning, med mera.
Folk kommer med rätta att oroas över Johnsons reaktionära retorik och misslyckande i att be om ursäkt för sin trångsynthet: från att säga att muslimska kvinnor ser ut som brev­inkast – som resulterade i ett uppsving för hatbrott – till sin homofobi och sexism. Hans övertygande seger kommer utan tvekan att stärka de som delar dessa åsikter.

Men det vore ett misstag att tro att resultatet innebär att socialistiska idéer inte är populära. Ett stort antal ungdomar registrerade sig för att rösta i detta valet, inspirerade av Labours valmanifest och politik. Och det vore ett misstag för Corbyn att avgå som partiledare; han borde stanna och kämpa för att omvandla partiet till ett som representerar de 99 procentens intressen.
Boris Johnsons seger må ha varit en jordskredsseger, men den är byggd på sand. Han kommer inte att kunna ”få Brexit gjort” och Tory­partiet kommer att fortsätta vara ett parti i kris.
Vi behöver inte lägga oss platta och acceptera det här resultatet. När arbetarklassen är organiserad är det den kraft i samhället som kan åstadkomma förändring. Vi kan bygga en rörelse som slår tillbaka, och som står bakom Corbyns socialistiska idéer. Arbetare som kämpar för att försvara sina jobb, ungdomar som kämpar för sin framtid, och fackföreningsrörelsen måste vara rörelsens hjärta.
Om vi kämpar kan vi vinna. Så kom med i motståndskampen och hjälp till i att bygga en rörelse för socialism!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!