(S)tormkliv i Natos famn

Demonstrationen mot Nato i Stockholm den 7 maj (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Socialdemokraterna har ännu inte officiellt tagit ställning till Natomedlemskap. Men dess partiledning har redan bestämt sig – man måste vara blind för att inte se det. Spelet för gallerierna nu handlar om att ge ett sken av demokratiska processer inom partiet.

Allra tydligast blev det när partiledarna hade debatt i SVT den 8 maj, där en punkt var just Nato. Den så kallade ”debatten” mellan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) var snudd på komisk i sin tafatthet.
Ulf Kristersson ”resonerar klokt”, tyckte statsministern, medan Ulf tycker det ”inte är fråga om partipolitik” utan helt enkelt tycker det är ”värdefullt för Sverige” att gå med i Nato. ”Bred samsyn” var temat för debatten.
Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet argumenterade emot ett Natomedlemskap under partiledardebatten. Extra speciellt var det kanske att Ulf Kristersson gick till försvar för statsministern i kritiken mot Natomedlemskap. Det säger något om Socialdemokraternas högersväng i ”försvars”-frågan.
USA-imperialismen, vapenindustrin och generalerna har all anledning att jubla. Förlorarna är världens folk.

Men inom Socialdemokraterna hörs det allt fler kritiska röster till ett Natomedlemskap, och flera tunga sidoförbund har luftat sitt missnöje med processen och debatten. S-kvinnor, SSU, S-studenter och Tro och Solidaritet är alla fortsatt emot ett Natomedlemskap.
Till DN den 5 maj säger Linn Svansbo, vice ordförande i S-föreningen Reformisterna, att:
– Allt tyder på att alla vet vart det barkar och att det är det vi krattar manegen för nu. Jag tycker det känns olustigt att det går så här fort. Det är en svår fråga där det cirkulerar ganska mycket uppgifter som betraktas som sanningar. Om det här inte är en fråga som ska behandlas av en extrakongress, då undrar jag vad vi ska använda den möjligheten till? Det går ju knappast att fatta ett större politiskt beslut.
Den så kallade ”dialogen” inom partiet möts också av kritik. Den 12 maj ska det sista av tre digitala medlemsmöten hållas om Natofrågan, vilket blir sista tillfället för S-medlemmarna att tycka till.
– Det känns oerhört förhastat att det är något vi ska avhandla på Zoom innan partistyrelsen ska fatta beslut. Jag tycker att det känns som att hela processen går på tjack, säger Linn Svansbo till DN.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv har varit tydliga sen start: varken Putin eller Nato – nej till all imperialism.
Det finns tid kvar innan ett Natomedlemskap är officiellt. Allt pekar på att S redan till helgen kommer ge besked om att man borde gå med; ett besked ska ges den 15 maj. Men det ska behandlas både i riksdagen och av de övriga Natoländerna.
Därför reser RS och Offensiv fortsatt behovet av att bygga ett verkligt socialistiskt antikrigsmotstånd. Alla som är emot Nato behöver förena sig i gemensam kamp och ställa krav på nedrustning – inte militarism. Det kommer behövas ännu mer om ett Natomedlemskap blir verklighet.
Satsa på klimatomställning och välfärd istället för krig. Nato innebär en mer osäker värld, mer bomber och mer krig. Man kan inte vara för Nato och samtidigt vara emot krig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!