Stormöte om Kina, Tibet och OS

2008-07-09 15:47:33
Fredagens stormöte med Laurence Coates handlade om situationen i Kina. En stark våg av nationalism, kopplat till de olympiska spelen, sköljer över landet och regimen är mer benägen än någonsin att tysta ned sådant som stör bilden av deras Kina.

I staden Wengan i den fattiga Guizhouprovinsen, hittades en ung flicka död i en flod och enligt polisen ­hade hon begått självmord – men stadens invånare och flickans föräldrar ­menar att det är uppenbart att hon blev våldtagen och mördad, eventuellt av sonen till en ledande ­myndighetsperson i staden.
Förra lördagen samlades 30 000 människor i Wengan för att protestera, och tack vare protesterna har nu fyra lokala ledare avgått.
Laurence Coates förklarade händelsen som en vändpunkt i stämningarna, där man börjar gå ifrån en tilltro till regimen till ett ifrågasättande.
Detta är bara ett av många exempel på hur kineser börjar protestera mot censur och förtryck. Cirka 200 lokala protester eller strejker äger dagligen rum, men det är svårt att koppla samman dem då all självständig organisering är förbjuden.

Jordbävning

Det har också ägt rum protester mot konsekvenserna av jordbävningen den 12 maj, då 80 000 människor dog. 2 000 av landets skolor kollap­sade. I många byar var skolan den enda byggnad som kollapsade, men när föräldrarna har protesterat mot de uppenbara fuskbyggena har de ­blivit trakasserade och tystats ner.
Vissa trodde att OS skulle ha en positiv effekt för demokratin i Kina. Amnesty International skrev dock för en månad sedan att den allvarliga urholkningen av mänskliga rättig­heter som pågått den senaste tiden inte har skett trots OS, utan snarare på grund av spelen.

Gemensam kamp

Många protester inför OS har ägt rum, framför allt angående Tibet.
– Rättvisepartiet Socialisterna stöder tibetanernas kamp för nationellt självbestämmande och rätt till ett eget land om de vill ha det. Men Tibet och övriga Kina lider av samma förtryck från kapitalismen och kampen mot det måste föras av de tibetanska och kinesiska folken tillsammans, avslutade Laurence.
AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!