Stormöte online: Stoppa förtrycket i Kina och Hongkong

Stöd kampen i Kina och Hongkong mot repressionen – kom med på mötet den 2 juni kl 18.00 för att få reda på mer! (Foto: Studio Incendo / Wikimedia Commons).

av Solidaritet mot repression i Kina och Hongkong, ISA:s solidaritetskampanj // Artikel i Offensiv

Onsdag den 2 juni kl 18.00 anordnar Rättvisepartiet Socialisterna och International Socialist Alternative (ISA) ett stormöte med lanseringen av kampanjen för gräsrotssolidaritet och internationalism mot repressionen i Kina och Hongkong. Talare är socialister från Kina och Hongkong. Mer info på Facebookeventet här. ZOOMKOD för mötet är 851 3135 0580.

I Hongkong har 10,200 personer arresterats sedan massprotesterna bröt ut 2019. Över 600 har hittills dömts för politiska brott inklusive ”upplopp” och ”olaglig församling”. Många har fått extrema fängelsestraff på fem år eller mer. 
Den kinesiska diktaturen (KKP) kallar demonstranterna ”terrorister” och ”utländska agenter”, och har infört en ny nationell säkerhetslag för att krossa demokratirörelsen. Högsta straff är livstids fängelse.
Hongkong var under en tid den enda delen av Kina med vissa begränsade demokratiska rättigheter. Sedan den nationella säkerhetslagen infördes har staden blivit en de facto polisstat. Kinas diktator Xi Jinping vill utplåna demokratins ”virus”, som han fruktar kommer att spridas från Hongkong till Kina, men han vill också visa styrka inför USA och västerländska regeringar i deras fördjupade konflikt under det kalla kriget.

Leung Kwok-hung, känd som Long Hair, anklagas för ”subversion” (omstörtning) i Hongkong (Foto: Alan Yeh / Flickr CC).

Fakta: Repressionen i Hongkong
• Över 100 aktivister har hittills åtalats enligt den nationella säkerhetslagen och har utsatts för stränga straff.
• Yttrandefriheten krossas effektivt enligt den nationella säkerhetslagen. Slagordet ”Ner med enpartistyret”, som har varit ett grundläggande krav från demokratirörelsen och massdemonstrationer, klassificeras nu som ”subversion” – som kan straffas med livstidsdom.
• 4 juni – årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989 – är ett förbjudet ämne i Kina. Den 4 juni har bara uppmärksammats i Hongkong, med 180,000 som deltog i ljusmarschen 2019. Men 2021 har detta i Hongkong förbjudits för andra året i rad.
• Fackföreningar är måltavlor för Kinas förtryck. Den nya fackföreningen för statstjänstemän med 3 000 medlemmar upplöstes i januari. Två fackliga ledare, Carol Ng Man-yee från HKCTU och Winnie Yu Wai-ming från HAEA, har anklagats för ”subversion”. Ng avgick som fackföreningsordförande och avbröt också sina förbindelser med Labour Party i ett försök att minska sitt straff. Andra åtalade har också brutit med sina politiska kontakter.
• Veteranvänster- och demokratiaktivisten ”Long Hair” Leung Kwok-hung är bland dem som anklagas enligt den nationella säkerhetslagen. Han har redan dömts till 18 månaders fängelse för ”olaglig församling” enligt en brittisk kolonialtidslag – en påminnelse om att Kinas regering inte har monopol på repressiva lagar.

Repressionen i Kina är ännu värre. Fackföreningar är olagliga, förutom en falsk regeringsdriven fackförening, ACFTU, som aldrig har stött en arbetarstrejk.
Arbetare kastas ofta i fängelse för strejk eller protester, särskilt om de försöker organisera sig. Arbetarledare anklagas för att ha ”manipulerats av utländska styrkor”. Feminister attackeras också som ”opatriotiska” och ”korrumperade av utländska idéer”.
År 2018 fängslades och torterades dussintals vänsterungdomar och självutnämnda maoister i den berömda Jasic-kampen för att ha organiserat solidaritet med strejkande fabriksarbetare. Så, en diktatur som falskt påstår sig vara ”kommunistisk” attackerar och fängslar verkliga kommunister och arbetare, inte bara liberala politiker och demokratiaktivister som i Hongkong.

DEMOKRATI ELLER DIKTATUR
• USA ger militärt stöd till 73 procent av världens diktaturer. Kina kan inte toppa det!
• Storbritannien styrde Hongkong i 154 år och höll aldrig ett enda val.
• Regeringar i ”demokratiska” länder stöder de regimer som gör det möjligt för dem att göra profiter. Som Myanmar visar behövs revolutionär masskamp av arbetare och ungdomar för att bekämpa diktaturen.

I Xinjiang, med 12 miljoner uiguriska muslimer, pågår ett fruktansvärt förtryck i namn av att bekämpa ”terrorism”. Den kinesiska diktaturen stödde västvärldens ”krig mot terror” efter 2001 och använde detta för att underlätta sitt eget anti-muslimska våld och skärpa sin kontroll över resursrika Xinjiang. 
Uigurer utsätts för diskriminerande rasistiska lagar och ett massivt högteknologiskt övervakningssystem inklusive interneringsläger. Xis regim förnekade först lägrens existens, men ändrade sedan sin hållning när bevisen blev obestridliga och kallade dem ”yrkesutbildningsskolor”!

Städer i Xinjiang har militära väggspärrar överallt – muslimer stoppas, men inte Hankineser (Foto: Wikimedia Commons).

Solidaritet mot repressionen i Kina och Hongkong (SARCHK) är en internationell kampanj som lanserades av International Socialist Alternative (ISA) och våra kamrater i Kina, Hongkong och Taiwan. Vi har en historia av att kämpa för demokratiska rättigheter och stödja arbetarnas kamp.
SARCHK avslöjar den kinesiska diktaturen, som domineras av miljardärer – Kina har nu fler miljardärer än USA – och har ett av världens värsta villkor för arbetares rättigheter. Vi avslöjar också hyckleriet i västerländska regeringars retorik mot Kina, som ofta används för att piska upp rasism, för att orsaka splittring och göra falska påståenden om att främja ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”.
USA, EU och andra västregeringar och deras storföretag arbetade hand i hand med Kinas diktatur i många år. Tillsammans tystade de klagomål om brott mot de mänskliga rättigheterna och till och med hjälpte Kinas polisstat att utveckla en del av dess mest avancerade övervakningsteknik. Deras enda intresse var att göra profiter från Kinas icke-fackliga arbetskraft och utnyttja Kinas växande marknad. Det nya kalla kriget markerar slutet på detta mysiga förhållande som ersätts med växande fientlighet mellan väst- och kinesisk kapitalism.

Demokratiska rättigheter vinns av masskamp underifrån.

Kampen för demokrati – för demokratiska rättigheter som yttrandefrihet, församlingsfrihet, rätten att organisera sig i fackföreningar och politiska grupper, att gå i strejk, att ställa upp eller rösta i fria val och att kunna avsätta en regering – dessa rättigheter har genom historien enbart vunnits genom masskamp, särskilt arbetarkamp, med kapitalistklassen på motsatt sida av barrikaderna, vilket är fallet i Hongkong idag.
Demokratiska rättigheter har aldrig delats ut av en härskande grupp eller regim och aldrig av en utländsk regering eller något ”internationellt samfund”. Detta beror på att verkliga demokratiska rättigheter och den masskamp som behövs för att uppnå dem utgör ett allvarligt hot mot det kapitalistiska systemet där en liten minoritet har den verkliga makten. 
Det är därför Solidaritet mot repressionen i Kina och Hongkong fokuserar på att bygga aktiv gräsrotsolidaritet med den antiauktoritära kampen i Kina och Hongkong, och motsätter sig starkt att stödja någon kapitalistisk regering. Arbetarrörelsen, sociala rörelser för kvinnor, ungdomar och förtryckta minoriteter – det är de enda krafterna som kan besegra repressiva regimer.

För att stödja vår kampanj, diskutera åtgärder och få information om våra aktiviteter i ditt land och ort, kontakta oss: hk.repression@gmail.com.

VAD VI STÅR FÖR:
• Ner med den nationella säkerhetslagen i Hongkong.
• Frige alla politiska fångar i Hongkong och Kina. Återuppbygg och sprid masskampen för demokrati.
• Stopp för interneringsläger, tvångsarbete och diskriminering av uigurer och nationella minoriteter. För en enad multietnisk rörelse mot diktaturen.
• För oberoende fackföreningar och strejkrätt. Organisera facklig solidaritet med arbetare i Kina och Hongkong.
• Internationell solidaritet – nej till nationalism, imperialism och det nya kalla kriget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!