Större strejk efterlyses

2008-07-11 12:11:35

foto: Elin Gauffin
Tommy Olsson

Stämningen på Söderhallen är när bussförarstrejken återupptas blandad. Några tar det lugnt i solstolarna andra jobbar med pappersgörat för strejkersättningen. Några tycker att strejken är för lam andra sätter all tilltro till fackföreningsledningen.
Sören Hjelm förklarar att strejken är nödvändig.
– Jag har jobbat i 20 år. De första åren kommunalt sedan privatiserades vi. När de privata arbetsgivarna har effektiviserat allt är det tajtare körscheman. Fordonen vi kör är klumpiga och stadstrafiken stressig.
– Erfarenheten från kisspausstrejken säger mig att ju längre strejken går desto svårare blir det att få stöd. Men folk måste förstå att får vi inte ordentlig nattvila så är vi inte helt vakna körare.
Conny R Malmstedt berättar om tidtabeller, framförallt hos Swebus, som förutsätter att man kör för fort.
– Det är därför Swebus tjänar pengar. Vi har inte problem med ramtider i innerstan men i förorten är det värre och på landsort kan de ha ramtider på 16 timmar (dvs 16 timmars arbetsdag med några arbetslösa timmar mitt på dagen).
Tommy Olsson vill ha en mer aktiv strejk.
– Företaget tänker ju inte ge sig så facket måste göra mer. Det enda sättet är att ta ut fler. Vi är för snälla här i Sverige. Pendeltågsförarna och tunnelbaneförarna borde också strejka.
– Det sägs att frysningen var nödvändig för att visa god sed. Men vi borde ha fortsatt. Nu när bara innerstaden är ute i strejk verkar det som att udden lite tagits av strejken.
– Det blir kris på busschaufförer framöver. Man vill ju ha fasta anställningar men det får vi inte. Det är mycket orättvist att de bara ger behovsanställningar. Bussförare behövs.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!