Största Pride någonsin

2006-08-09 15:46:34
Även om själva festivalen avslutades först på söndagen så måste lördagens parad ses som ”grande finale”. Inte mindre än 35 000 personer deltog i själva paraden och 350 000 deltagare bland  publiken. Paraden har blivit en folkfest, inte bara för Pride-deltagarna utan för hela Stockholm.

Inför årets parad hade arrangörerna räknat med ca 13 000-15 000. Men siffran blev det tredubbla. Enligt Stockholmspolisen deltog 35 000 personer och 81 ekipage som promenerade, sjöng, dansade och hoppade genom ett strålande soligt Stockholm. Deltagarna möttes av jubel och applåder från de 350 000 personer som kommit för att beskåda paraden redan vid starten i Humlegården.

Ingen attack detta år

Tidigare år har högerextrema grupper och religösa fanatiker attackerat paradens deltagare, men i år verkar paraden ha förflutit utan några liknande incidenter. Däremot angreps under natten till fredagen tre personer när de skulle lämna Pride Park. Enligt RFSL betecknar polisen misshandeln som ett hatbrott. En av de misshandlade tvingades uppsöka sjukhus. Misshandeln var oprovocerad och antagligen planerad. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt gärningsman. RFSL skriver även på sin hemsida att den fastighet där RFSL Falun har sina lokaler utsatts för ett misstänkt brandattentat.
En trend som är tristare är att själva paraden börjar bli mindre och mindre politisk. Tidigare år har politiska budskap förekommit i större utsträckning. Dels från de politiska partierna, men också protester från vanliga människor och olika HBT-organisationer mot t ex regeringens utvisning av HBT-flyktingar som skickats hem till fängelse, trackasserier och tortyr. Men tyvärr blir det allt tunnare mellan de politiska budskapen.

Avpolitiserad parad

I den mer avpolitiserade paraden har antalet deltagare från etablissemanget blivit allt fler. RFSL skryter på sin hemsida om att Mona Sahlin och jämställdhetsminister Jens Orback deltog i paraden. Även miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och centerledaren Maud Olofsson fanns med i paraden.
Med tanke på den svenska flyktingpolitiken borde man från RFSL:s sida inta en mer kritisk hållning till dessa ”hyvens människor”. Ett av de senaste aktuella fallen är den lesbiska kvinnan Ivana Hosain som ska skickas tillbaka till Bangladesh trots att hon riskerar livstids fängelse.
Vänsterpartiet och ung vänster som tidigare både tågat i paraden och tillsammans med Homosexuella socialister och Rättvisepartiet ropat talkörer hade nu skaffat sig ett lastbilsflak där dom åkte runt och dansade och spelade schlagers. Även om showen är en del av Paradens charm borde vänsterpartiet anstränga sig en gnutta mer för att göra paraden politisk.
HBT-rörelsen har haft medvind i seglen. Segrar som t ex rätten att bli prövade som adoptivföräldrar har vunnits de senaste åren. Den senaste segern är att uppdragen som vigselförrättare och partnerskapsförrättare förs ihop till ett och samma uppdrag. Det har nämligen varit vanligt att vissa vigselförrättare helt enkelt vägrat att viga samkönade par. Ett exempel på detta är Örnsköldsvik där en speciell partnerskapsförrättare utsågs eftersom de tidigare vigselförrättarna hade vägrat förrätta samkönade par.

Kämpande HBT-rörelse

Under Pride har alla partier (förutom kristdemokraterna) slagits om att framstå som det mest HBT-vänliga partiet. Men även företag som Ikea och Föreningssparbanken har plöjt in stora sponsorbelopp vilket gjort att Pridefestivalen mottagit två miljoner totalt under året från olika företag, vilket är nytt rekord.
Pendeln kan dock vända. Partier och politiker har svängt förr. Efter militärkuppen i Chile 1973 åkte Palme ut till Arlanda för att hälsa flyende chilenare välkomna till Sverige. Sedan dess har Sverige blivit ett land med en statlig rasism som riktar sig emot flyktingar. HBT-rörelsen måste upprätthålla och utveckla kampmetoder för att kunna slå tillbaka i hårdare tider.
Kampen mot våld och diskriminering av HBT-personer måste ställa frågan om kapitalismens orättvisor och ett nytt socialistiskt samhälle på dagordningen. Bara genom ett avskaffande av klassamhället kan, i grunden, könsroller och heteronorm vittra bort.

Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!