Storstrejk mot Labours lönetak

2008-04-29 16:38:02
Närmare en halv miljon offentliganställda strejkade i Storbritannien på torsdagen den 24 april.

Strejken var en protest mot den socialdemokratiska labourregeringens lönetak och nedskärningar.
För lärarfacket NUT var det den första riksomfattande strejken på mer än 20 år.
Förutom lärarna strejkade även exempelvis statstjänstemän organiserade i det stridbara fackförbundet PCS och universitetslärare som organiseras av UCO.
Birmingham strejkade även de kommunanställda den 24 april.

Nya strejker behövs

– Över 100 000 statstjänstemän strejkar idag tillsammans med andra offentliganställda mot att regeringens försöker påtvinga oss ett lönetak som är långt lägre än inflationen, kommenterade PCS-ordföranden Mark Serwotka.
Budskapet från de strejkande var entydigt: Vi vill att regeringen ska lyssna på oss och det kommer den att tvingas göra om vi fortsätter kampen med nya strejker.
I samband med strejken genomfördes stormöten och demonstrationer på flera platser. I London demonstrerade 15 000 på strejkdagen.
Om regeringens lönetak går igenom kommer exempelvis lärarna att bara få ett årligt lönelyft på 2,45 procent under de kommande tre åren. Det är på tok för lågt med tanke på inflationen och att lärarna får jobba allt längre.
De långa arbetstiderna har gjort att lärarna i praktiken inte tjänar mer än 10 pund i timmen (knappt 120 kronor).

Reallönesänkningar

– Blir regeringens lönetak verklighet kommer lärarna att få uppleva ytterligare tre år av reallönesänkningar, säger Linda Taaffe, från Waltham Forest NUT (London).
Nästa steg i kampen mot regeringens lönetak måste, enligt Socialist Party (CWI England/Wales) bli en total strejk från alla offentligt anställda.

Från The Socialist
(Offensivs systertidning i England/Wales)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!