Stort intresse när RS-medlem talade på möte i Hongkong

2009-10-05 18:23:25


Petri Myllykoski och ”Longhair” Leung Kwok-hung

Ett stort offentligt möte hölls i Hong Kong förra helgen när Petri Myllykoski från Rättvisepartiet Socialisterna berättade om den socialdemokratiska välfärdsmodellens uppgång och fall.

– Idag har den svenska modellen kommit att betyda något annat, sa Petri Myllykoski, bussförare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (CWI i Sverige). Den har blivit en modell för avregleringar och privatiseringar och nedskärningar, med så kallade reformer som till och med har gått längre än i USA i vissa sektorer.

Petri talade inför ett fullsatt möte på Socialdemokratiska förbundets (LSD) lokal i Hong Kong. 77 personer, främst ungdomar, trängde sig in på mötet och överöste talaren med frågor och visade ett enormt intresse för situationen i Sverige, som ses som en välfärdsmodell för många i Hong Kong, Asien och runt om i världen. Mötet arrangerades av chinaworker.info tillsammans med LSD, med parlamentsledamoten Leung Kwok-hung (kallad Longhair) som översatte mellan kantonesiska [Hong Kong-kinesiska] och engelska.

Det var mycket diskussion om fackföreningsledningens svaga roll och högersvängen av socialdemokratiska partier i Sverige och hela Europa. Flera mötesdeltagare undrade hur man kan bekämpa nyliberala reformer.
Petri förklarade behovet av att bygga ett nytt arbetarparti som måste bryta med kapitalismen och bygga ett genuint socialistiskt parti baserat på demokratisk planering.
– Vad kan vi göra här i Hong Kong?, undrade en ung kille, till vilken Petri svarade att det första steget är att organisera sig.
Sympatisörer till CWI som deltog på mötet sålde 18 exemplar av det nya höstnumret av Shehui Zhuyi Zhe (CWI-tidskrift på kinesiska). Även Petri and Longhair höll upp tidskriften och uppmanade mötesdeltagarna att köpa den, vilken innehåller artikeln Uppgång och fall av den svenska modellen.

Stephen Chan, chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!