”Störta ockupationsregimen – för en socialistisk förändring”

”Vi lovar att fortsätta arbeta för att stoppa kriget, störta ockupations- och belägringsregimen och få slut på det nationella förtrycket av de palestinska massorna”, säger Socialistiska kamprörelsen, ISA i Israel/Palestina (Foto: Wikimedia Commons).

av Uri Bar-Shalom Agmon & Tuvaal Klein, Socialistiska kamprörelsen (ISA i Israel och Palestina) // Artikel i Offensiv

Gazas invånare tvingas leva i helvetet på jorden, och den israeliska regeringens hämndmassakrer skördar allt fler offer. Den palestinske poeten, journalisten och aktivisten Ahmed Abu Artema förlorade flera familjemedlemmar och blev själv skadad i ett bombanfall i oktober.

”När man ser döden i vitögat är det svårt att ta itu med livets många vardagssysslor, som är en del av livet, och som man normalt inte kan ge upp. Men nu går det överhuvudtaget inte att få tag på något bröd, och jag tvingas säga till mina barn: ’I väntan på att vi vet mer om framtiden kan ett kex kanske vara en ersättning för bröd’. Elen är helt avstängd. Konstiga känslor uppstår i mig. Ska jag stanna med alla mina barn på ett ställe? Så om vi lever, lever vi tillsammans, och om vi dör, dör vi tillsammans… Vilken död är bättre? Att vi alla dör tillsammans eller att några av oss dör och några av oss överlever?”
Så beskrev Ahmed Abu Artema om hur det är att leva i det helvete på jorden som Gaza har blivit i en video som visades av Al-Jazeera bara några dagar innan bombanfallet som dödade fem i hans familj, däribland hans 12-årige son Abdullah, och han blev själv svårt skadad.

De israeliska styrkornas markinvasion in i Gaza hade föregåtts av en skrämmande upptrappning av bombkriget, som drabbade Ahmed Abu Artemas familj hårt.
Innan markinvasionen hade den israeliska armén stängt ner internet och mobiltrafiken, vilket avskärmade invånarna i Gaza från varandra och omvärlden. Familjerna hade ingen möjlighet att få veta vad som hade hänt med deras släktingar, och de som har begravts under rasmassorna kunde inte kontakta räddningstjänsten.
Vi uttrycker vår smärta och ilska över det dödande som Netanyahu-Ben Gvir-Gantz krigsregering är ansvarig för, som drabbade Ahmed och hans familj, och över de bomber som tog livet av och krossade drömmarna för så många andra familjer.
Vi står i solidaritet med vanliga människor från alla samhällen, på båda sidor av stängslet, som har förlorat sina anhöriga.

Ahmed är poet, journalist och aktivist, och var en av initiativtagarna till återvändandemarscherna, en sex veckor lång protest längs gränsen mellan Israel och Gaza 2018. Tiotusentals människor gick heroiskt mot stängslen som omger Gaza som brukar benämnas som världens största utomhusfängelse, där en stor del av befolkningen är ättlingar till de palestiner som fördrevs 1948.
Även om den populära aktionen besköts av prickskyttar, som dödade omkring 200 obeväpnade demonstranter och sårade tusentals, fortsatte protesterna.
När vi i Socialistiska kamprörelsen i Israel och Palestina intervjuade Ahmed år 2018 om återvändarmarscherna sa han­:
– Det har aldrig tidigare varit ett sådant folkligt deltagande, alla deltog – kvinnor och män, unga och gamla, och tillade:
– Vi hoppas på och försöker skapa en demokratisk kamprörelse som kämpar för att alla människor ska ha lika rättigheter, utan diskriminering. Och vi vill kämpa tillsammans med alla: palestinier, israeler och människor över hela världen, som tror på frihet, och vi har många vänner i vår kamp. Därför är vi fortsatt övertygade om att vi kommer att vinna detta slag.
I den video som visades den 11 oktober var Ahmeds budskap till världen:
– Stå på rätt sida av historien, stöd män och kvinnor som kämpar för sin frihet.

Vi har inga tröstande ord, bara ett löfte: vi åtar oss att fortsätta kämpa för att stoppa den israeliska kapitalismens brutala hämndkrig, vars bombningar orsakar en fasansfull katastrof och hotar att utlösa ett katastrofalt regionalt krig.
I motsats till lögnerna från etablerade medier, ministrar och generaler är detta blodiga krig inte ett ”försvarskrig”, utan ett krig för att omorganisera belägringen, ockupationen och det nationella förtrycket av det palestinska folket. Det utgör också ett allvarligt hot mot säkerheten för vanliga människor i Israel och regionen.
Vi lovar att fortsätta arbeta för att stoppa kriget, störta ockupations- och belägringsregimen och få slut på det nationella förtrycket av de palestinska massorna. Och vi lovar att fortsätta kämpa med våra kamrater, här och runt om i världen, för en nödvändig socialistisk förändring i regionen, vilken skulle möjliggöra alla folks befrielse och skapa verklig fred.


Stöd våra kamrater i Socialistiska kamprörelsen – ISA i Israel och Palestina

International Socialist Alternative (ISA) är en del av protesterna runt om i världen mot massakern i Gaza. Som en del av vår kamp och solidaritet har vi startat en stödinsamling till Socialistiska kamprörelsen (ISA i Israel/Pale­stina), som bedriver en kampanj på plats mot kriget, ockupationen och belägringen som nu orsakar blodbadet i Gaza. Insamlingen mål är 10 000 euro, cirka 105 000 kronor. Hittills har 7 449 euro samlats in.
Alla bidrag kommer oavkortat att gå till att bygga en stark rörelse av arbetare och förtryckta mot Netanyahus högerextrema regering, och särskilt till att främja mobi­lisering och organisering av strejker, demon­strationer och protestmarscher på båda sidor av stängslet.
Du kan swisha 123-240 32 85 till stöd­insamlingen, skriv ”ISA Israel och Pale­stina” som meddelande, eller via plusgiro 87 96 49-2, märk talongen ”ISA Israel och Palestina”, så skickar vi dem vidare. Oavsett om du har råd att ge flera tusen kronor eller en tjuga är alla bidrag viktiga.
Vår rörelses framgång är beroende av att medlemmar och sympatisörer ger vad de kan för att hjälpa till att bygga kampen mot krig och förtryck – för internationell socialism.
Solidariska hälsningar, ISA

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!