”Strejk enda alternativet”

2008-05-07 12:11:58
Den 5 maj bröt strejken ut även i Norrbotten. Länets samtliga fem sjukhus berörs av strejken.

På Sunderby sjukhus gäller varslet samtliga sjuksköterskor på Akutvårdsavdelning 33 (AVA), enhetschefer, vårdchefer och sektionsledare på division operation och medicin (exklusive barnkliniken) och samtliga anestesisjuksköterskor på operationsavdelningen.
Offensiv har pratat med André Wallin och Per Johansson, anestesisjuksköterskor som stod strejkvakt utanför Sunderby sjukhus.

”Yrket har aldrig värderats”

Per Johansson har jobbat i 14 år inom yrket och det är första gången som han strejkar.
– Visst är det tråkigt att tredje part drabbas, men tyvärr har vi nu kommit till en punkt då vi inte har något annat alternativ än att strejka.
– Det är ett kvinnodominerat yrke, och trots den utbildning som krävs för yrket har det aldrig värderats. Debatten kring konflikten speglar ju inställningen till kvinnodominerade yrken, säger Per.
Vårdförbundet kräver en löneförhöjning på 1 700 kronor i månaden, medan Löneupproret 2008 från Västerås kräver 5 000 kronor mer.
– På ett sätt är fackets krav för lågt, men jag tror att kraven från Löneupproret 2008 blir svåra att få igenom, säger André.
– 5 000 kronor mer i månaden är mer adekvat, med tanke på det ansvar vi tar och vår akademiska utbildning, säger Per.

Förebygga framtida personalkris

– Konflikten är ju också ett sätt att förebygga framtida personalkris. Vem ska ta hand om oss när vi blir gamla? Det kommer ju inte att gå att nyrekrytera om man inte erbjuder en anständig lön, säger Per.
Både André och Per känner att de har allmänhetens stöd. De berättar också att man kommer att ha ”strejkcafé” varje dag under strejkens gång.
Rättvisepartiet Socialisterna ställde en enkel fråga till ordföranden för kommunstyrelsen i Luleå, Karl Petersen (s), på kommunfullmäktige i slutet av april. Vi undrade vad det skulle kosta kommunen att tillmötesgå kraven från Löneupproret 2008 i Västerås och om man är beredd att göra det.
Karl Petersen gav emellertid inget svar och frågan kommer att komma upp igen på kommunfullmäktige i maj.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!