Strejk i Hollywood

Socialist Alternative (ISA i USA) ger fullt stöd till strejken och har besökt strejkvaktskedjorna (Foto: Flickr CC / ChrisGoldNY).

av David Rhoades, Socialist Alternative (ISA i USA) // Artikel i Offensiv

Den senaste gången som WGA, som organiserar 20 000 manusförfattare, strejkade var 2007. Mot de strejkade står arbetsgivarorganisationen Alliance of Motion Picture & Television Producers.
Manusförfattarna vill ha en del av de vinstmiljarder som de stora film- och tv-bolagen gör på deras kreativa arbete. De vinstrika bolagen har dessutom utnyttjat streamingtittandet för att sänka deras löner.
De stora tv- och filmbolagen gjorde tillsammans en vinst på 5 miljarder dollar år 2000. 22 år senare gjorde Netflix ensamt en vinst på 5,6 miljarder dollar. En stor del av dessa vinster är resultatet av att man utnyttjar kryphål i fackliga avtal, där författarna får mindre betalt för mer jobb samtidigt som deras villkor försämras.
”Bolagens agerande har medfört att de fackligt anslutna manusförfattarnas villkor har blivit som i gig­ekonomin”, skriver WGA:s förhandlingskommitté i ett medlemsbrev.

Under det senaste årtiondet har det ägt rum snabba förändringar av hur tv och film produceras, och strejken är ett svar på dessa förändringar. Efter att serier som Game of Thrones och Mad Men blivit stora, kritikerrosade succéer började produktionsbolagen att satsa allt större summor på att göra tv-serier och filmer.
Streamingplattformar som Netflix och Amazon började producera egna filmer och serier, medan etablerade studior som HBO och Disney byggde upp sina egna streamingtjänster. Deras plan var att locka till sig prenumeranter genom att snabbt producera (eller köpa) så många filmer och serier som möjligt och tjäna enorma pengar på de få som blev succéer. Till en början såg detta ut att skapa en uppsjö av författarjobb, men så var inte fallet.

Innan streamingen kom igång producerades tv-programmen i allmänhet av en grupp eller stab av författare om 6 till 12 som fick betalt för 20-26 veckor per säsong med treåriga anställningskontrakt. Men när streamingföretagen började producera nya serier på allt kortare tid anlitade man färre författare – 1 till 3 – som fick uppdrag att på ett par dagar lägga fram idéer för en hel säsong och inom 5-10 veckor leverera ett färdigt manus till alla avsnitt.
Långtifrån alla dessa färdigskrivna manus blev till en färdig produktion, och de få som blev det gjorde det ofta långt efter att manuset hade skrivits.
I huvudsak fick streamingbolagen en hel säsong med manus och idéer för en bråkdel av vad det tidigare har kostat, då betydligt fler författare jobbade med manus under lång tid. Arbetstillfällen försvann. För att överhuvudtaget få jobb har manusförfattare tvingats underordna sig de sämre villkor som har följt i spåren på streamingstjänsternas explosiva utveckling.
Eftersom många filmer nu produceras för att släppas direkt till streaming kommer studiorna undan med att betala manusförfattare betydligt mindre än för biofilmerna, trots att många av dessa filmer har en budget som är lika stor som biofilmernas.
– Det jobb som en gång var svårt att få, men välbetalt, har blivit omöjligt att få och ger väldigt lite betalt, säger manusförfattaren Kit Brogden till Socialist Alternative.

WGA kräver att fler författare ska vara med när manus skrivs – 6-12 författare i 24-52 veckor per säsong, beroende på antalet avsnitt.
Vidare kräver man att de som skriver manus till streamingfilmer med en budget på över 12 miljoner dollar ska få en ersättning och jobba under samma villkor som biofilmernas manusförfattare. WGA har också krävt strikta begränsningar av användningen av AI-program som Chat GPT för skrivande.
Även om användandet av AI-program bara är i sin början utgör de redan ett allvarligt hot mot manusförfattarna, vilket bolagen använder för att pressa igenom sämre villkor.
Arbetsgivarna har rakt av avvisat de flesta av WGA:s krav. Skälet är att arbetsgivarna är medvetna om att varje eftergift skulle sporra andra fackförbund, som regissörernas DGA och skådespelarnas SAG-AFTRA, att ta kamp och ställa mer långtgående krav.

Dagens strejk sker mot en annan bakgrund än tidigare strejker. Det kapitalistiska systemet är i kris och inflationen har inneburit drastiska reallönesänkningar för manusförfattarna. Boendekostnaderna har skenat, särskilt i Los Angeles där många författare bor.
Trots enorma vinster kräver kapitalismens logik att streamingplattformar uppnår en nästintill omöjlig tillväxt vad gäller antal abonnenter för att uppfylla aktieägarnas förväntningar om snabba vinster, vilket innebär att bolagen intar en hårdare, mer oförsonlig hållning idag gentemot de strejkande än tidigare.
Därför måste WGA vara beredd att trappa upp och mana till sympatiaktioner. Strejken har lyckats stoppa en del produktioner, som Netflix Stranger Things, men andra produktioner har fortsatt utan författare på plats.
Detta belyser de svårigheter som strejken har haft att helt stoppa produktion och projekt, men strejken har en stor ekonomisk inverkan, och program och produktioner försenas eller måste pausas.
De strejkande har fått stöd – lastbilar som körs av chaufförer som är medlemmar i fackförbunden IATSE och Teamsters har vägrat att korsa linjen av strejkvakter.

Vid ett stort strejkmöte nyligen i Shrine Auditorium, ett jättestort evenemanghus i Los Angeles, deltog också representanter från en rad olika fackförbund som IATSE, DGA, SAG-AFTRA, Teamsters och byggfacket LIUNA. Den kollektiva makt som detta strejkmöte representerade är vad produktionsbolagen fruktar mest.
Det stöd som WGA:s strejk får idag från andra fackförbund i Hollywood är betydligt större än det stöd som man fick 2007. Det stödet bör nu också bli till sympatistrejker. Skulle även DGA och SAG-AFTRA, som båda snart ska börja förhandla med AMPTP, strejka skulle all produktion stoppas.
AMPTP vet att en kollektiv strejk från de stora fackförbunden skulle tvinga dem till allvarliga eftergifter.
Den tre dagar långa gemensamma och framgångsrika strejk som UTLA (lärarfacket i Los Angeles) och SEIU (ett offentligt fack) genomförde i mars visade den enorma potentialen som finns i samordnade strejkaktioner (strejken vann lönehöjningar på uppemot 30 procent och bättre villkor).

SOCIALIST ALTERNATIVE GER FULLT STÖD TILL WGA-STREJKEN OCH SÄGER:
• Studiorna måste anställa en stab av författare för varje produktion, i enlighet med WGA:s krav och villkor.
• Bort med korttidsanställningar och slavliknande kontrakt.
• Stäng Hollywood. SAG-AFTRA och DGA bör omedelbart genomföra medlemsomröstningar om strejk och aktivt kämpa tillsammans med WGA. Inga separata uppgörelser med arbetsgivarna utan ett gemensamt avtal efter att medlemmarna i alla berörda fackförbund sagt sitt om den föreslagna uppgörelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!