Strejk på Fordfabrik i England

2008-10-25 09:11:56
Hundratals arbetare på Ford i Southampton gick ut i vild strejk den 20 oktober och stoppade produktionen i Transitfabriken. Detta reflekterar ilskan och beslutsamheten hos arbetarna att ta kamp för sin framtid.

Arbetarna lade ned arbetet som svar på strandade löneförhandlingar förra veckan. Företaget misslyckades att ge några garantier om framtiden för fabriken i Southampton och produktionen av den nya Ford Transit under 2011.

Ford har gjort massiva vinster på produktionen av Transit i Southampton, men de vill göra än mer genom att exploatera lågavlönade turkiska arbetare och flytta produktionen till Turkiet.

Det är avgörande att denna ’race to the bottom’ (tävling mot botten) stoppas och vänds till kamp för bättre villkor. En seger för Fordarbetarna i Southampton skulle hjälpa till att försvara jobb, löner och arbetsvillkor för Fordarbetare internationellt, då det skulle visa att Forddirektörernas planer kan stoppas om de möter motstånd.

Ford vill använda den nuvarande ekonomiska krisen för att rättfärdiga sina planer, som förberetts i flera månader och är en del av en strategisk mål att förflytta produktion till områden med billig arbetskraft för att maximera vinsten.

Arbetarnas ilska beror på företagets misslyckande att garantera att fortsätta Transitproduktionen i Southampton. Som en fackligt förtroendenvald kommenterade: "Våra medlemmar vill veta vad som föregår. Vi vill avsluta osäkerheten."

Reaktionen när arbetarna lämnade fabriken har varit positiv: "Detta är ett bra resultat, alla är nöjda med stödet för dagens aktion. Vi vill ha investeringen här. Återanställ de 120 som kastades ut förra månaden och erbjöd jobb för framtiden här i stan."

Denna kampanj måste förena alla bilarbetare och alla arbetar för underleverantörer.

En Ford arbetare berättade för The Socialist (Offensivs systertidning): "I dagens lilla värld, kan en person skapa problem om de inte dyker upp. Det var ett stort antal från karossverkstan, gruppledare och andra nyckelarbetare som deltog di strejken. Beroende på hur de som är kvar i fabriken agerar kommer inte mycket att röra på sig innan kvällsskiftet."

"Detta kan nu bli starten på en lång kampanj. Högsta Fordledningen har redan sagt att de inte är beredda att tala med våra fack förrän i början av nästa år!

"Detta är bara början. Vi har en motion som ska behandlades snabbt i parlamentet, med stöd av 23 ledamöter och en framgångsrik namninsamling påinternet är igång."

Med hjälp av Fordarbetare producerade National Shop Stewards Network (ett nätverk för fackliga aktivister) en bulletin till stöd för strejken och delade ut den vid grindarna. Kraven inkluderade kampen för den nya Transit, en rejäl lönehöjning, inga eftergifter om arbetstider och -villkor, samt en uppmaning till fackföreningarna att organisera till en landsomfattande demonstration i Southampton.

De senaste veckorna har Rädda Transit-kampanjen (Save The Transit campaign) hjälpt till att avslöja de skandalösa löner och bonus Fords toppdirektörer har fått. De kan hitta pengar att rusta upp Southampton från sina egna fickor! Lokalt har hundratals arbetare skrivit under namninsamlingar och gett sitt stöd.

Hotet mot denna fabrik är ett hot mot alla Fordarbetare i Storbritannien. Hoten kommer till många andra arbetare också, när vindarna från den ekonomiska recessionen känns in på bara skinnet. Det är avgörande att arbetare och fackföreningar organiserar maximalt motstånd mot alla attacker.

Strejken i Southampton är ett tecken på den vilja som finns att slå tillbaka. Det är ingen tvekan om att en masskampanj, inkluderat strejker om nödvändigt, kan tvinga Ford att investera. Om Ford misslyckas med det måste kravet vara att regeringen nationaliserar Ford. Som vårt flygblad sa: "Om de kan hitta 80 miljarder pund att rädda bankerna med våra skattepengar, varför inte rädda våra jobb?"

Nick Chaffey, Southampton Socialist Party (CWI)Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!