Strejker i Tyskland på Internationella kvinnodagen

av Nadja Habibi (Sozialistische Alternative, CWI Tyskland)

I många tyska städer planeras för strejker den 8 mars under mottot ”Kvinnostrejk – aktioner under arbetstid”. Hur kan en feministisk strejk framgångsrikt byggas upp?

Feministiska strejker har ägt rum  tidigare. År 1994 gick en miljon kvinnor ut på gatorna. Idén fick sin återkomst med de framgångsrika strejkerna den 8 mars 2018, då över sex miljoner arbetarkvinnor och -män deltog för att protestera mot ojämlika löner och förtryck. I år planerar ett landsomfattande kvinnostrejksnätverk aktioner i Tyskland och kräver bland annat kvinnors rätt till sina egna kroppar, ett stopp för krisen inom omsorgen samt bort med låga löner och otrygga anställningar för kvinnor.

Att idén med en feministisk strejk även har kommit tillbaka på dagordningen i Tyskland är en framgång som behöver försvaras. Dock behövs klarhet över vilken sorts strejk vi vill ha. Att individuellt sjukskriva sig denna dag istället för att kollektivt hålla sig borta från arbetet ökar risken för repressalier, men gör också att vi inte öppet kan tala med våra kollegor om att vi medvetet demonstrerar denna dag istället för att gå till jobbet. 

Kravet efter en feministisk strejk behöver därför kollektivt tas upp på arbetsplatserna. 

Vi behöver trycka på fackföreningarna underifrån, att de med sina medlemmar och resurser för denna kamp för att kunna vinna den. Detta gäller inte endast på 8 mars, utan även i den kommande avtalsrörelsen. I delstaten Nordrhein-Westfalen har ver.dis (offentligfacket) kvinnodelstatskonferens uttalat stöd för kvinnostrejken och uppmanat medlemmarna att engagera sig i kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!